IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед е все по-близо до решението за вдигането на лихвените проценти

Централната банка на САЩ очаква последните ключови данни - тези за заетостта

22:42 | 03.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън категорично подсказа, че Федералният резерв е склонен да гласува за повишаването на лихвените проценти на САЩ, пише Guardian.

В деня преди обявяването на ключовия доклад за заетостта в САЩ Йелън заяви, че американската икономика се нуждае от по-малко от 100 000 нови работни места месечно, за да обхване новите участници в работната сила, предаде Ройтерс.

Докладът за ноември се очаква да излезе в петък. Той включва последните ключови икономически данни, които ще повлияят на решението на Фед по време на заседанието му, на което ще се реши дали лихвените проценти в САЩ ще бъдат вдигнати за първи път от десетилетие насам.

В отговор на въпрос Йелън заяви, че страната може би е "близо до момента, в който трябва да повиши лихвите". Въпреки че заседанието на Федералния резерв е планирано за след по-малко от две седмици председателят на централната банка на САЩ обясни, че решението ще зависи от предстоящите данни.

Освен това Йелън заяви, че безработицата е намалена до 5%, икономическият растеж продължава в добра посока и тя е убедена, че инфлацията ще се върне към целта на Фед от 2%, допълва Guardian.

“Смятам, че американският икономически растеж ще бъде достатъчен през следващата година или две, за да доведе до по-нататъшно подобрение на пазара на труда”, коментира тя.

Йелън не посочи конкретно каква е вероятността Федералният резерв да увеличи лихвените проценти по време на следващото си заседание на 15-16 декември, но заяви, че новите данни, излезли след последната среща, “отговарят” на критериите на Фед за покачване на лихвите.

В речта си в сряда Йелън посочи, че САЩ са се “възстановили значително след Голямата рецесия”.

Икономистите очакват скокът на лихвените проценти да е с 25 базисни пункта. Председателят на Федералния резерв предупреди, че всяко отлагане на покачването може да бъде вредно за икономиката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още