IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сезонът на отчетите в САЩ вероятно ще охлади ралито на Wall Street

Паричните потоци към рискове активи, включително в дълг и акции с рейтинг „junk”, напоследък се представят силно, коментира FT

08:16 | 25.03.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Паричните потоци към рискове активи, включително в дълг и акции с рейтинг „junk”, през последните дни отбелязват силно представяне след внимателните решения на Федералния резерв (Фед) в средата на март. И все пак въпреки факта, че Фед още веднъж не предприе действия, настроението на пазарите никак не е розово в навечерието на сезона на отчетите, който започва на Wall Street през следващата седмица.

Донякъде са изкушаващи твърденията, че продължаващата политика на реално нулеви лихвени проценти на Фед е подсилила основите и това наистина е част от мотивацията за паричните потоци от миналата седмица, коментира Financial Times.

Колко точно обаче може да е ралито на фондовия пазар, когато се изправи пред реалността след по-ниските очаквания за финансовите резултати? Анализаторите, които миналото лято прогнозираха ръст на печалбите от 12%, сега не предвиждат повече от 2%, отбелязва Майкъл Симбалест от JPMorgan.

И наистина, „очаква се ръстът на печалбите да бъде отрицателен на годишна база през първото и второто тримесечие, тъй като слабата печалба е излязла извън енергийния сектор“, добавя той. Междувременно средният ръст на печалбата за тримесечието в света на публичните емитенти в индекса S&P/LTSA през третото тримесечие на 2015 г. спадна до най-ниското си ниво след ресецията, твърди LCD Distressed Weekly.

За да се възстанови печалбата, трябва да се случат няколко неща. За съжаление нито едно от тях вероятно няма да се материализира скоро. Нещо повече, много от тях са свързани със сегашната политика на Фед и очакваните ѝ действия през следващите месеци.

Все повече наблюдатели например очакват Фед всъщност да наложи отрицателни лихвени проценти, присъединявайки се към Япония и Европа. Наскоро акциите на банките бяха сред най-лошо представилите се сектори, тъй като маржовете на нетните лихвени проценти се оказаха под натиск.

Освен това се очаква необслужваните заеми да се увеличат в резултат на стреса в енергийния сектор и в както свързани индустрии, като превоз на стоки, така и в несвързани, като търговия на дребно.

Отрицателните лихвени проценти само ще влошат натиска върху банките, което ще направи поскъпването на акциите на тези финансови институции много малко вероятно. Подобен ход ще удари и застрахователните компании, които вече се борят с ниска доходност на инвестиционните си портфейли.

Много анализатори отхвърлят опасенията за кредитна криза, макар че застрашените икономически сектори се увеличават въпреки ниските лихвени проценти. Но ако пазарът на облигации се пропука, влиянието ще се усети от банките и бързо ще се разпространи в реалната икономика. Пазарът със сигурност е уязвим.

През 2015 г. има 209 млрд. долара в кредити с висока доходност и такива за предприятия с високо равнище на дълг (банковия пазарен еквивалент на облигации с рейтинг junk) с кредитен рейтинг ССС или по-ниско, което се оказа исторически рекорд. Заемите с ограничения по обслужването на дълга за кредитополучателя (covenant lite debt) също са били на рекордни нива от 40% от всички кредити към средата на февруари, сочат данни на Oaktree Capital Management.

Ако потребителските разходи също се вдигнат, това със сигурност ще помогне . Но за трите месеца до края на февруари продажбите на дребно са се свили с 1,7% годишно на сезонно коригирана база, карайки много анализатори да понижат очакванията си за цялата година. Една от причините за това може би е свързана с факта, че темпът на растеж на заплащането се е забавило отново през февруари. А ако потребителските разходи не са по-силни, защо трябва бизнес инвестициите да се повишат?

Засега тази година най-привлекателният клас активи за инвестиране е златото, което отчита ръст от 14,5%. Средата на март отбеляза десетата поредна седмица с входящи парични потоци за общо 12 млрд. долара, което е най-дългата подобна серия за златото от октомври 2012 г., сочат данни на отдела Merrill Lynch към Bank of America.

В миналото подобни бичи настроения биха отразявали опасенията за инфлация. Днес обаче продължаваща дефлация изглежда много по-вероятна от инфлация. Голяма част от тази дефлация идва от продължителното забавяне на Китай, което означава продължително свръхпроизводство на държавните компании и низходящ натиск върху цените за всички други. Част от ралито на златото вероятно е покриване на къси позиции. Но алтернативните разходи за притежаване на злато спрямо всеки друг клас активи също са изчезнали. А това също е отражение на действията на централната банка. Наистина ли златото е продуктивна инвестиция, която ще подпомогне началния тласък на растежа?

„Парите в брой са глупост“, казват анализаторите от Merrill. Както и всичко друго тези дни, за съжаление, включително твърде оптимистичните оценки на Фед за бъдещия растеж на. Икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още