IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вероятно повишаване на лихвените проценти през юни показа протоколът на Фед

Позицията на централните банкери показва, че Фед е много по-близо до вдигането на лихвените проценти отколкото Wall Street очаква

21:40 | 18.05.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Федералният резерв на САЩ вероятно ще повиши лихвените проценти през юни, ако икономическите данни покажат по-силен растеж през второто тримесечие, както и подобряваща се инфлация и заетост, сочи протоколът от политическата среща на централната банка през април.

Тази позиция, изразена от повечето централни банкери на последната им среща, предполага, че Фед е много по-близо до вдигането на лихвените проценти отново отколкото Wall Street очаква, коментира CNBC.

Цените на фючърсните контракти върху основния лихвен процент на Фед преди обявяването на протокола показваха, че инвеститорите виждат само 19% шанс за повторното им повишаване следващия месец. Веднага след публикуването на протокола обаче облозите скочиха до 34%.

Членовете на комисията на Фед казват, че последните икономически данни са ги направили по-уверени, че инфлацията се повишава до целевата от 2%. Освен това те са по-малко разтревожени за глобално икономическо забавяне, сочи протоколът от срещата на 26-27 април.

„Повечето участници смятат, че ако предстоящите данни са в съответствие с възходящата посока на икономическия растеж през второто тримесечие, пазарът на труда продължи да укрепва, а инфлацията постигне напредък към целта на комисията от 2%, то тогава вероятно би било подходящо комисията да повиши целевия диапазон на основния лихвен процент през юни“, пише още в протокола.

Някои централни банкери обаче са внимателно настроени към забавяне на икономическия растеж в САЩ през първото тримесечие, когато брутният вътрешен продукт се разшири до двегодишен минимум от 0,5%. Други обаче твърдят, че продължителният ръст на заетостта предполага, че икономиката върви напред, а данните за растежа може да не са съвсем точни.

„Повечето посочват стабилното подобрение на пазара на труда като показател, че базовият темп на икономическата активност вероятно не се е влошил“, се посочва в протокола.

Някои централни банкери изразяват тревога, че финансовите пазари може да бъдат разтърсени от възможно излизане на Великобритания от Европейския съюз през следващия месец или от валутните политики на Китай.

На срещата през април Фед запази диапазона на основния лихвен процент между 0,25% и 0,50%. Фед повиши лихвените проценти през декември за пръв път от десетилетие.

Глобалното разпродаване на акции и затягането на финансовите пазари по-рано тази година, основно заради опасения около забавяне на Китай, накара Фед да се откаже от повишаване на лихвения процент през март, както се очакваше по-рано.

Въпреки това тогава Фед сигнализира, че вероятно ще увеличи лихвените проценти два пъти тази година. Инвеститорите обаче залагат само на едно повишение.

Пазарните очаквания за повишаване на лихвения процент се засилиха тази седмица след няколко оптимистични изказвания на представители на Фед.

Във вторник председателят на Фед за Далас Робърт Каплан заяви, че американската икономика е достатъчно силна, за да бъде оправдано увеличаване на лихвения процент в „не толкова далечното бъдеще“, но повишенията все пак ще бъдат постепенни.

Председателят на Фед за Сан Франциско Джон Уилямс и за Атланта Денис Локхарт пък заявиха, че възможността за повишаване на лихвения процент през юни е все още жива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 7
Tyrista
преди 7 години
rate hike Q-2 16, 0.75
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още