fallback

Финансисти очакват рецесия 1,5 години след избирането на Тръмп за президент

Избирането на Тръмп за президент крие по-голям риск за световната икономика от евентуалния Brexit, смята бившият американски финансов министър Лоурънс Самърс

17:34 | 06.06.16 г. 8

„Пазарът не оценява потенциалните рискове, в случай че Доналд Тръмп бъде избран за следващия президент на САЩ“, смята американският икономист и бивш финансов министър на САЩ Лоурънс Самърс, пише Интерфакс.

„Ако той стане президент, аз прогнозирам начало на продължителна рецесия до 18 месеца след изборите“, предупреди Самърс в статия, публикувана във Financial Times.

По думите му пазарът в момента се вълнува от две събития, които имат потенциала да променят ситуацията в света – референдумът за членството на Великобритания в ЕС и президентските избори в САЩ.

„Всеки, който следи Фед, коментира потенциалните последствия от излизането на Великобритания от Евросъюза, т.нар. Brexit, но на практика никой не говори за последствията от евентуалната победа на Тръмп през ноември“, пише Самърс.

Без значение колко са големи или не рисковете от Brexit за икономиката на Великобритания, аз вярвам, че рисковете за икономиката на САЩ и света в случай на избиране на Тръмп за президент са неизмеримо по-високи“, коментира още финансистът. 

Бившият американски финансов министър определя пет фактора, които могат да окажат негативно въздействие върху икономиката на страната и тази на света при евентуалната победа на милиардера през ноември.

Първо, съществува риск от неразумни политически решения. По-специално, по време на предизборната си кампания Тръмп говори за възможността от намаляването на размера на данъците от 10 трилиона долара и преструктуриране на външния дълг на САЩ.

Второ, протекционисткото настроение на кандидата. „ Ако Тръмп изпълни и половината от своите обещания, той ще предизвика най-мащабната търговска война от времето на Голямата депресия“, заяви Самърс.

Той предупреди още за възможни геополитически рискове, авторитарно управление и липсата на доверие от страна на бизнеса.

„Пазарите игнорират вероятността Тръмп да стане президент и всички трябва да се помолим те да се окажат прави“, пише още Самърс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:51 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още