IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансисти очакват рецесия 1,5 години след избирането на Тръмп за президент

Избирането на Тръмп за президент крие по-голям риск за световната икономика от евентуалния Brexit, смята бившият американски финансов министър Лоурънс Самърс

17:34 | 06.06.16 г. 8
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

„Пазарът не оценява потенциалните рискове, в случай че Доналд Тръмп бъде избран за следващия президент на САЩ“, смята американският икономист и бивш финансов министър на САЩ Лоурънс Самърс, пише Интерфакс.

„Ако той стане президент, аз прогнозирам начало на продължителна рецесия до 18 месеца след изборите“, предупреди Самърс в статия, публикувана във Financial Times.

По думите му пазарът в момента се вълнува от две събития, които имат потенциала да променят ситуацията в света – референдумът за членството на Великобритания в ЕС и президентските избори в САЩ.

„Всеки, който следи Фед, коментира потенциалните последствия от излизането на Великобритания от Евросъюза, т.нар. Brexit, но на практика никой не говори за последствията от евентуалната победа на Тръмп през ноември“, пише Самърс.

Без значение колко са големи или не рисковете от Brexit за икономиката на Великобритания, аз вярвам, че рисковете за икономиката на САЩ и света в случай на избиране на Тръмп за президент са неизмеримо по-високи“, коментира още финансистът. 

Бившият американски финансов министър определя пет фактора, които могат да окажат негативно въздействие върху икономиката на страната и тази на света при евентуалната победа на милиардера през ноември.

Първо, съществува риск от неразумни политически решения. По-специално, по време на предизборната си кампания Тръмп говори за възможността от намаляването на размера на данъците от 10 трилиона долара и преструктуриране на външния дълг на САЩ.

Второ, протекционисткото настроение на кандидата. „ Ако Тръмп изпълни и половината от своите обещания, той ще предизвика най-мащабната търговска война от времето на Голямата депресия“, заяви Самърс.

Той предупреди още за възможни геополитически рискове, авторитарно управление и липсата на доверие от страна на бизнеса.

„Пазарите игнорират вероятността Тръмп да стане президент и всички трябва да се помолим те да се окажат прави“, пише още Самърс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
igigov
преди 7 години
Я виж ти, Лари Самърс - един от главните виновници за миналата криза /дето блокираха предложението на шефа на комисията за търговия със стокови фючърси Бруксли Борн за регулация на пазара на деривати/, се обади от коневръза. Доколкото си спомням, над $400 мил. беше прибрал от лекции, бордове и тн. Със сигурност Тръмп ще поразрита мазни послушни банкерски маши като него. Иначе бабата пращи от амбиции и злоба = неочаквано лоша комбинация за всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Jorkata
преди 7 години
От двамата Тръмп е по-малкото зло, а останалото Импа го е казал...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 7 години
към #4 - наистина ли ги верваш тези работи? Аз също предпочитам Тръмп, ама защото г-жа Пура Овлажнена е обида за целия циливилизован свят! Иначе Тръмп според мен идея си няма какво ще прави, но със сигурност няма да е това, което обещава сега... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
Варяг
преди 7 години
Който и да изберат все тая,идва видов ден.Евреите вече са приготвили казана,интересно е кога ще драснат клечката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
В интерес на истината , досега Инвесторът най последователно публикува всички които анатемосват Brexit a и кандидатурата на Тръмп ...всъщност по- добра реклама от омаскаряването няма ! Справка Путин !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още