IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборът на Тръмп предизвиква криза на идентичността в Републиканската партия

Двамата бивши републикански президенти Джордж Буш и Джордж Буш младши заявиха, че няма да подкрепят президентската кандидатура на милиардера

10:10 | 05.05.16 г. 2
Изборът на Тръмп предизвиква криза на идентичността в Републиканската партия

Само катаклизъм, бил той политически или не, може да попречи на Доналд Тръмп да получи кандидат-президентската номинация на Републиканската партия, след като и последният му съперник Джон Кейсик се отказа, пише британският в. "Гардиън".

И двамата бивши републикански президенти - Джордж Буш и Джордж Буш младши, обаче заявиха, че няма да подкрепят президентската кандидатура на Тръмп, въпреки че Джордж Буш баща е подкрепял всеки от последните петима републикански кандидати, отбелязва в. "Телеграф".

Това е безпрецедентно явен укор към претендента и показват дълбоките разделения в Републиканската партия. Джордж Буш младши показа ясно какво мисли за нюйоркския милиардер, докато участваше в кампанията на брат си, Джеб Буш, който също се бореше за номинацията. От своя страна Тръмп го обвини, че не е направил достатъчно за предотвратяване на атентатите на 11 септември 2001 г. срещу Световния търговски център.

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че е готов да се срещне с Тръмп, ако кандидатът за президент на Републиканската партия посети Великобритания това лято. Той обаче няма намерение да му се извинява, че през декември нарече възгледите му за мюсюлманите "глупави, разделящи и погрешни", посочва в. "Телеграф". Говорител на Тръмп обаче е заявил пред британското издание, че той "не изпитва лоши чувства" към премиера и след като бъде номиниран, "ще погледне благосклонно на покана от Камерън".

Високопоставени британски консерватори вече призоваха британския премиера да "подаде маслиновата клонка" на Тръмп, в името на запазването на специалните отношения между САЩ и Великобритания. Камерън и Тръмп може да влязат в конфликт по отношение на Русия, предупреждава Сам Нънбърг, бивш съветник на Тръмп, цитиран от изданието.

"Доналд изпитва странно възхищение от Путин и заема проруски позиции, не се бори срещу руската териториална агресия в Европа. Това може да се окаже проблем", заявява той.

След като стана ясно, че Тръмп ще бъде новият кандидат за президент на републиканците, за партията му настъпи ден на равносметка, пише в. "Ню Йорк таймс".

Много партийни лидери бяха обхванати от политическа парализа, а други обещаха да се противопоставят на новия кандидат за президент. Някои призоваха за единство, но десетки личности от Републиканската партия избягваха въпросите за политическата си позиция, или заявяваха, че искат Тръмп първо да изясни позициите си и да промени начина си на говорене.

Трети едновременно го критикуваха и хвалеха, или заявяваха, че могат да понесат Тръмп, но отхвърлят политическата му програма, съобщава американският вестник.

Това е партия, която обикновено бързо се обединява около избрания си кандидат. Кампанията на Тръмп обаче е предизвикала сериозно недоволство сред републиканците, което няма да изчезне просто защото и последните останали кандидати се отказаха да се борят с него. Някои републиканци може никога да не преминат от отричането и противопоставянето до неохотното приемане на Тръмп, предупреждава американският вестник.

Изборът на Тръмп предизвиква криза на идентичността в Републиканската партия, отбелязва в. "Вашингтон пост". Новият кандидат за президент отхвърли всички някога свещени принципи на консерваторите. Той не одобрява споразуменията за свободна търговия, външната намеса, не е строг по социалните въпроси и подкрепя протекционистките мерки.

Освен това крайните му позиции унищожиха усилията на републиканците да привлекат на своя страна гласоподаватели от жените и малцинствата. Това, което той разбира и изразява, е недоволството на обикновените поддръжници на Републиканската партия, чийто гняв е насочен и срещу републиканците с традиционни възгледи, отбелязва изданието.

Доналд Тръмп заявява в интервю за в. "Вашингтон пост", че обмисля избора си на кандидат за вицепрезидент. Сред разглежданите от него имена е и съперникът му на първичните избори Джон Кейсик. Той добавя, че е готов да работи с лидерите на Републиканската партия в Конгреса, за да съгласува плановете за предизборната си кампания.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
Pyramid
преди 7 години
"Двамата бивши републикански президенти Джордж Буш и Джордж Буш младши заявиха, че няма да подкрепят президентската кандидатура на милиардера" - Искаха да станат трима от котило но, толкова некадърност накуп и на Америка и дойде ташкън. Прочее, проблемът им е, че Дончо и така има повече кинти от тях и мрЪт от тежка *** завист.Хак да им е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
Ей тва става, като вече модела с демократи и републиканци, който лъжеха хората от 150г. в САЩ не работи повече. След като не функционира, хората искат нещо различно и идват на власт или комунистите или абсолютните фашаги. Ако дойдат *** на власт в САЩ ше грабнат кинтите от милиардерите и айде чао, за тва фашизма и тоталитаризма ше вземе връх. Чичо Тръм както е няккъв "от никъде и на никой" ше настанат бая противоречия вътре в политиката им, разногласия между "големите пари и власт" и от там им е началото на края на Сашовци. Рим също се е разпаднал от вътре пак по същите причини.На Римската Империя никой не е можел от вън нещо да им направи, но вътрешно настанали такива разпри от там сбогом беше ми приятно. Историята го е доказала това хилядократно и човекът не се е променил в корените си също, така, че Сашови няма да са изключение от историята и ще последват рано или късно съдбата на Roman Empire
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още