IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел-Ериан: Фед е прекалено зависим от краткосрочните икономически показатели

Според икономиста сега е необходимо Фед да има визия – многогодишна визия – и убеждение в тази визия

20:44 | 20.06.16 г. 6
<p>
	Мохамед Ел-Ериан. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Мохамед Ел-Ериан. Снимка: Архив Ройтерс

Федералният резерв на САЩ е станал прекалено зависим от краткосрочните икономически показатели и рискува да обърка финансовите пазари с променливите си възгледи. Това заяви Мохамед Ел-Ериан, главен икономически съветник на Allianz, пред Bloomberg.

„Съчувствам на Фед. Централната банка се опитва да е възможно най-честна и прозрачна. И заради това е обвиняване, че не просто не е последователна, а че робува на пазара“, казва икономистът.

Ел-Ериан очаква председателят на Фед Джанет Йелън да отговаря на трудни въпроси от конгресмените във вторник и сряда. Йелън ще дава показания пред комисия по повод шестмесечния доклад за паричната политика.

„Сега е необходимо Фед да има визия – многогодишна визия – и убеждение в тази визия, както и да започне да насочва пазарите, а не да реагира пресилено на краткосрочните данни“, казва още икономистът. „Защото ако продължава да реагира на краткосрочните данни, Фед рискува да се превърне в това, в което Японската централна банка се превърна“, допълва той.

Bloomberg припомня, че Японската централна банка няма особен прогрес, що се отнася до насърчаването на инфлацията, а балансът на регулатора е над 80% от БВП – дял, който е много по-голям от този на Фед.

Финансовите пазари смятат, че вероятността Фед да повиши лихвите през юли е едва 8%.

„Ставаме свидетели на ситуация, в която САЩ се влияят до голяма степен от това, което се случва в Европа“, казва Ел-Ериан. „Изглаждането на кривата на доходностите (по държавните облигации – бел.ред.) не може да се обясни с развития в САЩ“, посочва икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
fri
преди 7 години
В последната статия на Радина Колева от днес пише, че"Във вторник и сряда Джанет Йелън ще дава изявления пред конгресмени",- а не че "ще отговаря на трудни въпроси", според Мохамед Ел-Ериан, главен икономически съветник на Allianz- кой е Мохамед Ел-Ериан и Allianz? - може да си говорят каквото си искат, за да внушават каквото си искат...:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
abdul
преди 7 години
"Не знам кой ще е Големият враг тогава..."Знаеш знаеш... всички знаем ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
fri
преди 7 години
Ел-Ериан е много прав: така изглежда на пръв поглед.Ще видим дали наистина е така или си имат по-дългосрочна стратегия с цел по-стабилна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 1
Jorkata
преди 7 години
Големите компании отдавна вече гледат само краткосрочния план - шефовете масово правят краткосрочни решения в името на годишните бонуси, а бъдещето кучета го яли. Сега е време и централните банки да почнат същата схема... за съжаление...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
lozkhris
преди 7 години
Те вече нямат избор. Прекалено дългото отлагане на вдигането на лихвите и токсичната им любовна връзка с Уол Стрийт изкриви всичко - сега имат 20 трилиона дълг на Администрацията, който няма как да се намали, камо ли да се изплати. И затова продължават с това, което знаят - отлагане, отлагане, отлагане...докато се стигне / неминуемо / до следващата криза и още по-дълбока рецесия, когато отново и отново ще пуснат печатницата и ще стъкмят по пътя некоя и друга война тук-таме...Всъщност за печатницата...може и по-рано да стане.Напр Септември - 2 месеца преди изборите.Най-лесната работа е да свалят лихвите пак / те не, че са на грандиозно високи равнища / и да я метнат...Не знам кой ще е Големият враг тогава, но такъв ще се намери, определено
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Съчувствам на Фед. Централната банка се опитва да е възможно най-честна и прозрачна. И заради това е обвиняване, че не просто не е последователна, а че робува на пазара, казва икономистът.Тоя направо ме разплака !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още