IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клинтън: Решението да се започне война в Ирак бе грешка

Остри разделения изразиха двамата основни кандидат-президенти в позициите си по външната политика

10:25 | 08.09.16 г. 21
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Кандидатите за президент на САЩ Хилари Клинтън и Доналд Тръмп представиха позициите си по външната политика по време на телевизионен форум в сряда вечер, като Клинтън се похвали с годините си опит в сферата, а Тръмп се присмя на американските генерали, съобщава MarketWatch.

Кандидатите отговаряха на въпроси от група военни ветерани и модератора от NBC Мат Лоър в продължение на по половин час на форума, проведен във военната база Interpid в Ню Йорк.

Клинтън бе под обстрел заради използването на личната си електронна поща по време на мандата си като държавен секретар. „Беше грешка да имам личен профил. Със сигурност няма да го направя пак“, каза тя.

Тя призна още, че гласът ѝ в подкрепа на нападението срещу Ирак през 2002 г., когато бе сенатор, е било грешка. „Смятам, че решението да се започне война в Ирак бе грешка“, заяви тя. „И вече съм казвала, че гласът ми, с който дадох на президента Буш тази власт, от моя гледна точка, бе моя грешка“.

„Вярвам, че е наложително да се учим от грешките си“, продължи Клинтън, казвайки, че е в най-добрата позиция, от която може да гарантира, че подобни грешки няма да се случат отново и поиска да бъде оценявана на базата на всичките си действия.

Клинтън отхвърли критиките, че е твърде агресивна и предпочита интервенции. „Възприемам силата като последна възможност, а не като първи избор“, каза тя. „Ще направя всичко в рамките на правомощията си, за да гарантирам, че нашите мъже и жени в армията са напълно подготвени за всяко предизвикателство, пред което може да се изправят в защита на нашите интереси“.

Междувременно Тръмп рязко разкритикува военните лидери, заявявайки, че чиновете им са „сринати със земята“ по времето на администрацията на Обама и че армията „за съжаление е много изчерпена“. На въпрос дали знае по-добре от генералите как да победи ИДИЛ – твърдение, което Тръмп отправи публично, той заяви, че генералите в момента са „срам за страната“ и че ако, като президент, се наложи да поиска съвет от генералите си, „те вероятно ще бъдат други генерали“.

„Имаме най-лошата, а можете дори да кажете и най-глупавата външна политика“, каза Тръмп без да предлага други конкретни политики по въпроса.

Както и при други случаи в кампанията, Тръмп не представи ясно детайли за външната политика и на моменти отправяше тревожни коментари, например хвалби за руския президент Владимир Путин.

„Ако той казва страхотни неща за мен, аз ще кажа страхотни неща за него“, заяви Тръмп. Той пренебрегна въпрос за това, че под управлението на Путин Русия е разширил военното си влияние, докато в същото време се опитва да подкопае това на Америка, и че е основен заподозрян за хакването на Националната комисия на демократите. „Е, никой не знае това със сигурност“, каза Тръмп, отбелязвайки, че Путин има „страхотен контрол над страната си“.

Тръмп защити и свой туит от 2013 г., в който казва, че сексуалните посегателства в армията като цяло са неизбежни и повтори невярното си твърдение, че е бил против войната в Ирак преди тя да започне.

Той представи и планове да премахне сегашните ограничения върху бюджета за отбрана и да засили армията с по-високи разходи за кораби, самолети и военни части, както и за подкрепа на противоракетната система на страната.

Според него „три важни думи“ трябва винаги да бъдат в центъра на външната политика на САЩ: „Мир чрез сила“.

Още по темата - във видеото на Bulgaria On Air 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

17
rate up comment 2 rate down comment 2
DutyFree
преди 7 години
Кого кълнеш пак и плюеш ве. *** !!!! ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 17 rate down comment 2
deant
преди 7 години
войната беше грешка. опс извините. пито платено. типично по американски, никой не може копче да им каже, защото са насочили ракети към половината свят, а другата са я окупирали с бази и самолетоносачи. Възхищавайте им се колкото искате, аз такива тирани не понасям.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
"инж. петров, твоя опонент хахо много се е разпенил в коментарите...няма ли малко да му стегнеш презрамките?"Кухаото е вече на нивото на Дютито...малко му трябва още и повежда колоната !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 2
nobel
преди 7 години
Имам елементарен въпрос към теб - ти ИЗБИРАТЕЛ ли си, или не. И ако случайно си избирател за Тръмп ще си поговорим по-късно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 10
khao
преди 7 години
не сменяй темета. Говорим за тръмп, не за мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 3
nobel
преди 7 години
Какво, какво ? Избирателят НЕ МИСЛИ ? Извинявай, но си го казал ТИ. И у мен се прокрадва тайничкият въпрос - ти ИЗБИРАТЕЛ ли си ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 12
khao
преди 7 години
популистите не говорят "ще съхраним добрите традиции", и тръмп не прави изключение, те не разчитат какво мисли избирателя (защото той по принцип не мисли), той насочва избирателя на къде да "мисли"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 18
khao
преди 7 години
къде видя пяна бе плъф ? обяснявам тук на простолюдието само
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 3
ratten
преди 7 години
инж. петров, твоя опонент хахо много се е разпенил в коментарите...няма ли малко да му стегнеш презрамките?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 2
nobel
преди 7 години
Не мисля, че Тръмп е казал нещо велико. Той е също толкова жалък, колкото и предшествениците си. Но той е човек, който иска да гласуват за него и следователно говори това, което публиката иска да чуе. Ако предишното управление на Щатите беше добро, той не би говорил лоши неща за него, колкото и да е глупав. Той би казал нещо от сорта на "ще съхраним добрите традиции", " ще продължим нататък", "много е постигнато, но има още какво да се желае" ..... такива неща. Това, че той подлага предишните управления на Щатите на безмилостна и унищожителна критика не е случайно и не е защото е умен или велик, а защото ТАКА мислят гласоподавателите. Какво си мисли самият той ще разберем чак СЛЕД изборите. Предизборните му речи, както и на всички останали кандидати са просто манипулация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още