IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите Dow Jones и S&P500 с най-лошо представяне от края на юни

Серия изказвания на представители на Фед доведоха до резки спадове на фондовите борси в САЩ

23:08 | 09.09.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Фондовите борси в САЩ приключиха сесията в петък с резки понижения след редица изказвания на представители на Федералния резерв на САЩ. Индексите Dow Jones и S&P500 записаха най-лошото си представяне от 24 юни, съобщи CNBC.

“Очевидно Фед иска да повиши лихвите тази година. Пазарите се опитват да разберат дали ще бъде през септември или декември”, коментира Арт Хоугън, главен пазарен стратег във Wunderlich Securities. “Освен това остава разочарованието след заседанието на ЕЦБ в четвъртък”, допълва той.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с близо 400 пункта, като 3M и Boeing допринесоха най-много за спадовете.

Широкият индекс S&P 500 записа спад от 2,45%, като секторите на телекомуникациите и компаниите за комунални услуги се понижиха с над 3 на сто.

Технологичният бенчмакр Nasdaq отчече понижение от 2,54% на сто. Акциите на Apple поевтиняха с 2,2%.

Председателят на Федералния резерв за Бостън Ерик Розенгрен се присъедини към отбора на централните банкери, подкрепящи повишаване на лихвените проценти. Той предупреди, че твърде дълго изчакване за увеличаването им застрашава американската икономика от прегряване и може да представлява риск за финансовата стабилност.

Даниел Таруло, който също като Розенгрен има право на глас в комисията по парична политика, пък заяви, че иска да види повече доказателства за устойчива инфлация, преди да се обмисля повишение на лихвите.

Робърт Каплан, председател на Фед за Далас не гласува при определянето на паричната политика тази година, но заяви, че аргументът за повишаване на лихвите е набрал сила през последните месеци.

Инвеститорите очакват в понеделник речта на Лейл Брейнард, управител в централната банка.

Американският лек суров петрол WTI поевтиня с 3,65% до 45,88 долара за барел, след като ден по-рано поскъпна с над 4 на сто след обявен голям спад в резервите в САЩ. Седмичното поскъпване на WTI е малко над 3%, сочат данни на FactSet.

Компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes обяви ръст в броя на нефтените платформи със 7.

Доходността по облигациите се понижи, като тази по двегодишните книжа е 0,79%, а тази по 10-годишните – 1,67%. Доларът поскъпна спрямо кошница валути, като едно евро се обменя за 1,1218 долара, а курсът на йената е 102,7 йени за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
айде още малко по-лошо ако може, че треа да зиаме заплати нема да го чакам аз само да спи ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още