IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Робърт Каплан: Фед може да си позволи да е търпелив и да обмисля действията си

Аргументът за повишение на лихвените проценти набра сила през последните месеци, каза председателят на Фед за Далас

22:01 | 09.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Аргументът за повишение на лихвените проценти набра сила през последните месеци, но дългосрочните насрещни ветрове за икономическия ръст предполагат, че централната банка на САЩ ще повишава лихвите много бавно. Това заяви Робърт Каплан, председател на Федералния резерв за Далас, цитиран от агенция Ройтерс.

„Фед може да си позволи да бъде търпелив и да обмисля действията си“, каза Каплан. По думите му по-важно е, че вероятната крива на повишаването на лихвите ще бъде по-плавна, „много по-плавна спрямо историческите стандарти“. 

Каплан посочи, че последните данни за заетостта говорят все още за подобрение на трудовия пазар, но пък инфлацията отчита „отчайващо бавен“ напредък към целта от 2%. Според икономиста потребителските цени все пак ще се повишат през следващите няколко години.

Робърт Каплан няма право на глас в комисията по парична политика тази година, но ще участва в заседанието на 20-21 септември.

Според параза на фючърси по федералните фондове шансовете за повишение на лихвените проценти през септември е едва около 20%. Според Каплан използването на тези показатели за барометър за вероятността Фед да предприеме действия би било грешка. „Пазарите имаха много сигнали, че търсим възможност да премахнем облекчената парична политика. Смятам, че просто ще трябва да дебатираме това през идните няколко месеца: какви са подходящите стъпки“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още