IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите и сложният пъзел от коментари на американските централни банкери

В петък на Wall Street имаше разпродажби, а доходността по облигациите се повиши след изказването на Ерик Розенгрен

08:14 | 12.09.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Трейдърите ще следят дали Лейл Брейнард ще остане в лагера на централните банкери, които призовават за по-предпазлив подход. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Трейдърите ще следят дали Лейл Брейнард ще остане в лагера на централните банкери, които призовават за по-предпазлив подход. Снимка: Архив Ройтерс

Докладът за продажбите на дребно в САЩ, който ще излезе в четвъртък, може да отговори на много въпроси на пазарите, но по-важни ще бъдат изказванията на представители на Фед, пише CNBC.

Серията започва с Лейл Брейнард, която ще има реч в понеделник в Чикаго. След коментарите на Ерик Розенгрен от петък, които сигнализираха подкрепа за по-скорошно повишаване на лихвите, трейдърите ще следят дали Брейнард ще остане в лагера на централните банкери, които призовават за по-предпазлив подход. Продажбите на дребно все пак остават на фокус, защото те ще са последната ключова порция данни преди заседанието на Фед на 20-21 септември.

Повечето икономисти смятат, че е по-вероятно лихвите да бъдат повишени декември, отколкото сега.

„Брейнард е човек от кръга на Йелън и предпочита да изчаква. Ще е интересно да видим колко предпазлива ще е тя“, казва Даян Суонк, главен изпълнителен директор на DS Economics. 

В петък на Wall Street имаше разпродажби, а доходността по облигациите се повиши след коментарите на Ерик Розенгрен, който заяви, че твърде късно повишаване на лихвените проценти застрашава икономиката. Според Суонк обаче пазарите са игнорирали изказването на Даниел Таруло, който пък поиска повече доказателства за устойчива инфлация, преди да се обмисля затягане на паричната политика.

„Розенгрен не каза нищо ново. Розенгрен иска повишение на лихвите през септември“, посочва Суонк. „Чували сме думите на Даниел Таруло във вътрешните кръгове и той е последователен във възгледите си, че трябва да има повече предпазливост. Той не е против повишение на лихвите тази година, но е по-скоро за декември. Пазарите позволиха Розенгрен да доминира пред Таруло, а пък Брейнард има още по-голямо влияние във вътрешния кръг на Йелън“, коментира още Суонк.

Председателят на Фед Джанет Йелън и двама представители на централната банка, които се смятат за близки до Йелън – вицепредседателят Стенли Фишер и председателят на Фед за Ню Йорк Уилям Дъдли – сигнализираха по време на симпозиума в Джаксън хол, че Фед е близо до повишение на лихвите дори още през септември.

Това обаче беше преди разочароващите данни за заетостта през август. Ръстът на новите назначения беше 151 хил., или 30 хил. под очакванията. Освен това докладът на Института за управление на предлагането (ISM) за производството показа свиване в сектора, а пък при услугите имаше изненадващо забавяне на ръста.

В понеделник ще има още коментари от страна на Фед – ще говорят председателите на Фед за Атланта и Минеаполис съответно Денис Локхарт и Нийл Кашкари.

Що се отнася до макроикономиката, освен продажбите на дребно ще има и данни за ръста на потребителските и на производствените цени.

В петък основните индекси на американските фондови борси се понижиха с над 2%, като седмичното понижение при Dow Jones Industrial Average възлиза на 2,2 на сто. Индексът на сините чипове изпрати най-лошата си седмица от началото на годината. При широкия S&P 500 седмичното представяне беше най-лошото от началото на февруари.

Джак Албин, главен инвестиционен директор на BMO Private Bank, очаква фондовите пазари да останат променливи, тъй като пазарните участници все още тълкуват посланията за потенциално повишение на лихвените проценти.

Някои анализатори посочват, че пазарите може да започнат да се притесняват за президентските избори следващите няколко седмици. „Пазарът не отразява идеята, че цената на несигурността би трябвало да е по-висока“, казва Джулиан Еманюел, стратег в UBS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
balkando
преди 7 години
Пазари, които подскачат или падат от коментари на финансисти и банкери, очевидно не са свободни пазари на стоки и услуги. По тази причина не схванах за какво всъщност е статията ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още