IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денис Локхарт поиска сериозна дискусия за повишението на лихвите в САЩ

След относително слаб ръст през първото полугодие председателят на Фед за Атланта очаква силно второ полугодие

17:20 | 12.09.16 г.
<p>
	Денис Локхарт.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Денис Локхарт. Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на Федералния резерв на САЩ за Атланта Денис Локхарт призова за пореден път за сериозна дискусия за повишението на лихвените проценти в края на този месец. „Въпреки няколкото слаби доклада – например на Института за управление на предлагането ISM (за производствената активност – бел. ред.) - съм доволен на този етап, че условията предполагат тази сериозна дискусия“, заяви Локхарт, цитиран от Bloomberg.

Федералната комисия по операциите на открития пазар заседава на 20-21 септември. Последните публични коментари от членовете й говорят за разединение във Фед. В петък Даниел Таруло например посочи, че има нужда от още доказателства за устойчива инфлация. Председателят на Фед за Бостън Ерик Розенгрен обаче заяви, че има основание да се пристъпи към поетапно затягане на паричната политика. 

Инвеститорите ще следят внимателно днес изказването на Лейл Брейнард в 13:15 часа местно време в Ню Йорк (19:15 часа българско време). След това по всяка вероятност представителите на Фед ще запазят традиционното си мълчание около седмица преди заседанието.

Председателят на Фед за Минеаполис Нийл Кашкари заяви в интервю за CNBC в понеделник, че не вижда необходимост да се бърза и че иска да види по-устойчива базисна инфлация.

„След относително слаб ръст през първото полугодие очаквам силно второ полугодие“, каза Локхарт. По думите му икономиката отчита напредък към пълна заетост, макар че прогресът по отношение на инфлацията и ускоряването й до целевото ниво от 2% е в застой.

„Като цяло данните не говорят за забавяне на инфлацията или дефлация, но стойността е достатъчно под целта и според мен не може да се счете за незначителен фактор. Това е неловко състояние“, казва Локхарт. Според него основният сценарий включва ръст на инфлацията и е основателно да има увереност за икономиката, макар че не може да се отхвърли алтернативният сценарий, при който икономиката е блокирана в секуларна стагнация, т.е. при наличието на много слаб или почти никакъв ръст на БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още