IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ню Йорк разследва Exxon за липсата на отписвания от резервите ѝ

Проучването е част от по-мащабно разследване срещу петролния гигант, стартирало миналата година

18:09 | 16.09.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

В разследването си срещу петролния гигант Exxon Mobile главният прокурор на Ню Йорк Ерик Шнайдерман е включил проучване защо компанията не е отписала стойността на петролните и газовите си резерви по време на световния срив на цените, съобщава Bloomberg позовавайки се на източник.

Посоката на разследването по принцип е свързана с по-сериозни въпроси като това дали Exxon е знаела още преди десетилетия за опасностите, които носят климатичните промени и не е предупредила инвеститорите за финансовите рискове, които те могат да наложат върху компанията, казва източник, пожелал анонимност заради конфиденциалност на информацията. Разследването започна миналата година и други щати, включително Масачутезц, се присъединиха към него.

Засега от базираната в Ървинг, Тексас, компания не предоставят коментар.

Отписванията на активи взеха намалиха сериозно печалбите на компаниите след срива на цените на петрола, а големите петролни компании не правят изключение. През януари Chevron отчете такси за 1,1 млрд. долара , включително отписвания от стойността на петролните си и газови полета. Независимата компания за сондаж Chesapeake Energy Corp. също има отписвания за 853 млн. долара от газовите си полета.

Щатските прокурори, водени от Шнайдерман, искат да знаят дали Exxon не е подвела инвеститорите, скривайки как климатичните промени могат да повлияят на финансите на компанията, като не е представила вътрешни доклади, които предупреждават, че глобалното затопляне може да накърни американската икономика и активите на компанията. Разследването проучва и дали Exxon не е пренебрегнала как глобалните и местни регулации, като данъкът върху въглеродните емисии, може да ѝ попречат да се възползва от ценни резерви, вписани в книгите ѝ. На проверка подлежи и дали Exxon е допринесла за промени в индустрията.

Републиканците, включително председателят на научната комисия към Камарата на представителите – Ламар Смит от Тексас, заявиха, че разследването на Смит налага рискове върху свободата на изразяване на учените, които не са съгласни, че с действията си хората причиняват климатичните промени – разкрития, подкрепени от по-голямата част от световните климатолози.

Комисията на Смит призова Шнайдерман и други прокурори да предоставят информация по разследванията, което според щатските прокуратури е политически опит за влияние. Прокурорът е отхвърлил искането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още