IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Кои са компаниите с най-голяма пазарна капитализация в света?

През годините пазарът има интерес към различни сектори, а заради това и най-ценните компании постоянно се различават

19:11 | 15.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Ясно е, че най-големите компании по пазарна капитализация са и най-ценените от инвеститорите в абсолютна стойност. Разбира се, кои точно са тези компании се мени постоянно, коментира VisualCapitalist.

Тенденциите поемат в различни посоки, а икономическите цикли се редуват един след друг. Създават се нови компании, а бивши „сини чипове“ може би преминават през затруднения.

В крайна сметка обаче моментен отпечатък на най-големите компании в даден момент ни казва какво цени пазарът най-много. Както показва графиката тази седмица, тези прости серии от данни могат да ни разкажат и много за макроикономическата история през последните години.

През 2001 г. петролът струва около 30 долара за барел. Само една петролна компания – Exxon, е в топ 5 на компаниите с най-голяма капитализация по това време.

Десетилетие по-късно, когато цените на петрола се вдигат до 100 долара за барел, три от петте най-големи компании по пазарна капитализация са от петролния бизнес: Exxon, PetroChina и Royal Dutch Shell.

А днес? Петролът отново струва около 40 долара за барел, а в топ 5 няма енергийни компании. Вместо това списъкът се заменя изцяло от технологични гиганти – Apple, Alphabet, Amazon, Facebook и Microsoft.

Мащабът винаги е бил на мода, но сега се постига по съвсем нови начини. За да достигне до повече хора, Walmart строи повече магазини, разширява сложни вериги за доставка и наема нови служители. Това струва много капитал и човешка сила, а залозите са високи при всяко ново разширяване.

Amazon, от друга страна, може да привлече повече приходи с по-малко работа или риск. Мащабът позволява на технологичните компании да стават по-големи, без да се страхуват от много от проблемите, с които могат да се сблъскат компании с милиони служители.

Най-добрите технологични компании в света могат и да спечелят по-конкурентни предимства, които са трудни за премахване. Макар че петролните компании водят тежки битки в предлагането и имат разпространен краен продукт, Google и Facebook имат ключови бизнеси, които са наистина уникални и са най-добрите в това, което правят.

По тази причина технологиите вероятно ще водят лидерството за най-големите компании по пазарна капитализация в обозримо бъдеще.

Още графики можете да видите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още