IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Aetna и Humana се отказват от сделката си за 34 млрд. долара

Двете компании обявиха решението си след отсъждането на американски съдия през януари, че обединяването им ще ограничи конкуренцията

17:36 | 14.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Здравните застрахователи Aetna и Humana обявиха във вторник, че се отказват от сливането си за 34 млрд. долара, след като американски съдия отсъди през януари, че обединяването им ще ограничи конкуренцията в частната пенсионна програма Medicare Advantage, съобщава Ройтерс.

След решението от 23 януари Aetna и Humana заявиха, че обмислят дали да обжалват решението и да удължат споразумението за сливане, което трябваше да изтече на 15 февруари.

Двете компании обявиха сделката през юли 2015 г., само няколко седмици преди конкурентите им Anthem и Cigna да съобщят своето сливане. Година по-късно американското министерство на правосъдието заведе отделни дела, за да блокира и двете сделки и спечели, проваляйки огромна консолидация на индустрията, която щеше да сведе компаниите до три от пет.

Aetna ще плати на Humana глоба за разваляне на сделката в размер на 1 млрд. долара, или 630 млн. долара след данъците, и спира плана си за продажба на някои активи по Medicare Advantage на Molina Healthcare, заявиха компаниите.

Aetna твърдеше в съда, че дори след сливането ще има достатъчно конкуренция за Medicare Advantage. Частната програма покрива здравните осигуровки на 18 млн. американци и се конкурира с традиционната държавна програма Medicare, която покрива баланса на 55 млн. души на възраст над 65 години, както и на инвалиди.

Компанията предложи все пак да продаде активи на Molina, за да се опита да спечели одобрението на министерството на правосъдието.

Макар че продължаваме да вярваме, че обединената компания ще създаде по-голяма стойност за потребителите на здравни услуги чрез по-добра достъпност и качество, сегашната среда създава твърде големи предизвикателства, за да продължим със сделката“, каза главният изпълнителен директор на Aetna Марк Бертолини.

Анализатори от Wall Street заявиха, че ходът е бил очакван и че вярват, че Humana може да се окаже цел на Cigna или Anthem, когато и те се откажат от своята сделка.

Смятахме, че е много малко вероятно обжалване да постигне успех предвид решимостта на становището на съда или да се сключи споразумение с министерството на правосъдието“, каза анализаторът на Evercore Майкъл Нюшел в коментар.

Humana планира да проведе конферентен разговор във вторник, за да представи финансовите си перспективи за 2017 г.

Миналата седмица Anthem подаде обжалване срещу решението на съда, но очакванията за победа не са големи. Двете компании имат спорове и около ролите на топ мениджърите и бизнес стратегията, сочат документи на съда.

Aetna, която емитира дълг, за да придобие Humana, заяви, че ще осребри книжата за кеш.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още