IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джеймс Матис призова съюзниците на САЩ от НАТО да увеличат разходите за отбрана

В противен случай правителството на Доналд Тръмп ще "намали ангажимента си" към тях, е казал министърът на отбраната

20:31 | 15.02.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джеймс Матис. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Джеймс Матис. Снимка: Архив Ройтерс

Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис е призовал днес съюзниците си от НАТО да увеличат разходите си за отбрана до края на годината, защото в противен случай правителството на Доналд Тръмп ще "намали ангажимента си" към тях, предаде Асошиейтед прес.

"Америка изпълнява отговорностите си, но ако не искате да видите как Америка намалява ангажимента си към този съюз, всяка от вашите столици трябва да покаже подкрепа за общата ни отбрана". Това е казал Матис на среща при закрити врата в Брюксел според предварително подготвени бележки, предоставени на пътуващите с него към белгийската столица журналисти.

Същевременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг припомни, че през 2014 г. държавните и правителствените ръководители на страните от пакта са се споразумели да постигнат два процента разходи от БВП за отбрана до 2024 г. 

„Досега не е бил поставян въпросът за ускоряване на отбранителните разходи преди 2024 г., заяви генералният секретар. Вече поехме по този път, въпросът е да запазим скоростта, добави той. По неговите думи засега едва 5 от 28-те държави от алианса отговарят на дългосрочната цел за въоръжаване.

По думите на генералния секретар много от държавите днес са обещали да положат допълнителни усилия. НАТО съобщи, че обмисля въвеждането на национални планове за отбранителните разходи. Възможно е на основата на тези планове по-нататък да се отчита дали е постигнат напредък. Тази тема ще залегне в дневния ред на срещата на държавните и правителствените ръководители от НАТО в Брюксел през май.

„Всички се гледахме в очите, когато заедно взехме това решение (за разходи от два процента от БВП), приветствам всеки натиск тези обещания да бъдат спазени“, заяви днес Столтенберг. „Стъпка по стъпка се движим в правилната посока, но остава още много път“, добави той.

„Европа и Америка не могат сами да се справят с настоящите предизвикателства“, коментира Столтенберг. Той посочи, че кибератаките срещу алианса в последната година са се увеличили с 60 на сто, като за част от тях роля има и Русия. Столтенберг съобщи, че НАТО ще започне да разглежда интернет като част от зоните под защита, също както земята и водните пространства на държавите от пакта.

„НАТО е в състояние да предприеме операция за поддържането на стабилност в Сирия, но досега няма такова искане. Поуката от Афганистан е, че трябваше да започнем обучението на местните сили за сигурност много по-рано“, отбеляза генералният секретар.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 6
Vesko94
преди 7 години
Винаги съм бил на мнение, че трябва да се погрижим в по-голяма степен за сигурността си и да не разчитаме за всичко на американците. Днес стана ясно и, че група от 120 американски войници е дислоцирана в полигона Нова село за съвместни учения. Най-вероятно руската страна ще реагира остро, но си мисля, че е важно да покажем на руснаците, че ако искат сътрудничество, трябва да преосмислят някои свои политики
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
michaelis12
преди 7 години
Чудесно, пари неаме моете да намалите ангажиментите си и да се изнасяте ние ше се опрайм сами .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още