IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каплан: САЩ печели от търговските си отношения с Канада и Мексико

Председателят на Фед за Далас заяви, че очаква поне още две повишения на лихвените проценти тази година

13:00 | 25.05.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на Федералния резерв за Далас Робърт Каплан изрази в сряда „много силното“ си убеждение, че търговските отношения на САЩ с Канада и Мексико помагат на американската конкурентоспособност. Коментарите му бяха направени в момент, в който президентът Доналд Тръмп се опитва да предоговори споразумението NAFTA, съобщава Ройтерс.

Не искам да ставам свидетел на това как поставяме тези отношения в риск: това ще струва работни места в САЩ“, каза Каплан в Торонто по време на вечеря, спонсорирана от C.D. Howe Institute. Надявам се, че към тези споразумения ще се подходи конструктивно“.

В същото време Каплан избегна директни коментари към политиките, подкрепяни от Тръмп, който критикува американските търговски споразумения с Канада и Мексико, както и други, удрящи според него американските работници.

По отношение на паричната политика Каплан заяви, че вижда поне още две повишения на лихвените проценти. Фед сигнализира, че може да увеличи лихвите още два пъти тази година, макар че повечето анализатори очакват само още едно повишение.

Каплан заяви, че прогнозата за икономическия растеж е по-ниска от годишния ръст от 3%, заложен в бюджетното предложение на администрацията на Тръмп.

За да се постигне по-бърз растеж, структурните въпроси като застаряващото население ще трябва да бъдат решени, допълни той.

Каплан подчерта, че решенията на Фед ще бъдат базирани на обективен анализ и няма да бъдат повлияни от политически съображения.

Критиките не трябва да променят нашето взимане на решения и начина, по който вършим работата си“, каза Каплан. „Ще оставим политическите съображения вън от това и със сигурност нямат да бъдем повлияни от политически натиск“.

Каплан заяви, че не взима предвид нищо от предложенията на Тръмп в своите прогнози, тъй като е твърдо трудно да се разбере кое всъщност наистина ще се превърне в закон.

Преразглеждането на регулациите може да се отрази положително върху растежа, каза той, както и разходите за инфраструктура – две политики, обещани от Тръмп.

Каплан допълни, както и друг път, че имиграцията, срещу която се изправя Тръмп, може да помогне да се обърне забавянето в прираста на населението, който не позволява на американската икономика да расте толкова бързо, колкото в миналото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
nobel
преди 6 години
Робърт Каплан очаква ПОНЕ 2 повишения на лихвите тази година. Сериозно?! А стига бе. Това "повишаване на лихвите" все повече се превръща в поредната мантра, която се повтаря ВСЕКИ път без изключение, когато говорещият вече ама НАИСТИНА няма нещо друго какво да каже. Нито едно от последните повишения на лихвите НЕ ПРЕДИЗВИКА очакваният от него резултат. Резултатът всеки път си беше НИКАКЪВ. При следващите повишения на лихвите ще се случи точно същото. Но важното е да се шуми и да се говори, за да ИЗГЛЕЖДА, че все пак нещо се прави. А то нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още