IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големи компании в САЩ призоваха Тръмп да не отменя имиграционен план за младежи

Програмата позволява на стотици хиляди младежи без редовни документи да останат в СAЩ

21:11 | 01.09.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ръководители на няколко десетки големи компании в САЩ, сред които Amazon, Apple и Facebook, призоваха президента Доналд Тръмп да не отменя имиграционна програма, позволяваща на стотици хиляди младежи без редовни документи да останат в СAЩ, предаде Франс прес.

В писмо до държавния глава и водещи представители на републиканците и демократите в Конгреса предупреждават за отрицателния икономически ефект от преразглеждането на статута на тези около 800 хил. души. Сред подписалите се ръководители са и шефовете на Cisco, eBay, General Motors и Microsoft.

Белият дом посочи, че още не е взето никакво решение за бъдещето на програмата, известна със съкращението Дака (Daca), въведена през 2012 г. от Барак Обама, за да бъдат извадени от сянката нелегални имигранти, пристигнали в САЩ преди да навършат 16 години.

Условията за попадане в програмата е лицето да е навършило най-малко 31 години към юни 2012 г. и да е живяло постоянно в страната от 2007 г., без сериозни присъди в съдебното си досие. Тези лица получават гаранция, че няма да бъдат експулсирани и могат да работят легално.

В писмото си ръководителите на компании изтъкват, че тези хора са израснали в САЩ, регистрирани са пред американските власти, плащат данъци и имат активна роля в своите общности.

„В случай, че бъде направена крачка назад, тези младежи ще изгубят възможността да работят легално в страната и ще бъдат застрашени от експулсиране“, отбелязват авторите на писмото, като подчертават, че това би могло да доведе до загуба на 460,3 млрд. долара за американския брутен вътрешен продукт (БВП).

Много републиканци са против програмата, тъй като според тях това е неоправдана амнистия.

Според телевизия Fox News възможно е в близките дни Тръмп да обяви, че администрацията вече няма да издава разрешителни Дака, но че няма да анулира вече издадените, като ги остави действащи до изтичането на валидността им, т.е. най-късно до 2019 г. за онези, които току-що са получили такъв документ.

 /БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още