IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разсекретени документи за убийството на Кенеди намекват за съветска следа

Архивът на САЩ публикува документи, свързани с убийството на президента през 1963 година, но още има засекретена информация

10:48 | 27.10.17 г. 6
<p>
	Джон Ф. Кенеди. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джон Ф. Кенеди. Снимка: Ройтерс

Убиецът на Джон Кенеди е имал възможност да общува с представители на Куба и СССР, сочат документи на ФБР,  свързани с убийството на президента и разсекретени късно снощи, съобщават световните медии. От архива е видно, че обвиненият в убийството на президента Лий Харви Осуалд е бил в полезрението на тайните служби на САЩ още преди фаталния 22 ноември 1963 г.

Късно снощи държавният архив на САЩ публикува 2,8 хил. нови документа, свързани с разследването на убийството на 35-тия президент на САЩ. Все още част от досието обаче е засекретено по искане на ЦРУ и ФБР.

The Guardian открива в архива документ, че 25 минути преди убийството на Кенеди британски вестник получава обаждане по телефона с препоръка да звъннат в посолството на САЩ, за да получат "голяма новина". 

Малко след смъртта на Кенеди Хувър изпраща доклад до Белия дом с наблюдения на реакциите в СССР по случая.

"Според наши източници висшите чиновници в комунистическата партия на СССР вярват, че това е добре организиран план, извършен от "ултрадесните" сили в САЩ, който трябва да има ефект на преврат", е записано в документа, цитиран от CNN.

В Москва вярват, че убийството не е извършено от един човек, а е част от добре планирана кампания, отчита още тогавашният директор на ФБР. Източниците на Бюрото са отхвърлили връзката на СССР с убиеца на американския президент, описвайки го като "невротичен стрелец".

Според ЦРУ обаче има връзка между Осуалд и Москва. Източници на агенцията са докладвали за среща между обвинения в убийството на Кенеди и консула на СССР в Мексико Валери Владимирович Костиков, за когото има подозрения, че е агент на КГБ, в Мексико сити. Двамата са разговаряли на "развален руски". Това е станало на 28 септември 1963 година, тоест само два месеца преди убийството на Кенеди.

На 1 октомври също е имало разговор между двамата, допълва The Guardian.

От документите на ЦРУ става ясно, че в деня на убийството на Кенеди представители на мисията на Куба в САЩ са изразили своето задоволство от случилото се. Когато агенти на агенцията са посетили Острова на свободата през 1978 година, Фидел Кастро е отхвърлил всякаква връзка с убийството на американския президент.

35-тия президент на САЩ Джон Ф. Кенеди беше убит в края на ноември 1963 година в Далас. За убийството му беше арестуван Лий Харви Осуалд, но съмненията дали той е фактическият убиец на американският президент съществуват и до днес.

Все още няма яснота около мотивите на Осуалд, съществува и теория за "втори стрелец", а и допълнително съмнения около целия казус носи и фактът, че самият Осуалд беше убит в полицейския арест от Джак Руби. Според публикуваните днес документи директорът на ФБР Джон Едгар Хувър е имал информация за готвеното убийство на Осуалд и даласката полиция е била предупредена на 24 ноември 1963 година, посочва The Guardian.

Публикуването на документите 54 години след убийството на Кенеди беше решено със специален закон, приет в САЩ през 1992 година. Имаше очаквания, че документите няма да видят бял свят и днес, но президентът Доналд Тръмп спази обещанията си и ги публикува.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още