IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една от най-големите агенции на Пентагона е загубила следите на 800 млн. долара

Според първоначален одит съществуват сериозни пропуски в документацията за разходите, направени основно за строителни проекти и компютърни системи

15:34 | 06.02.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Една от най-големите агенции на американското министерство на отбраната няма необходимата информация за свои разходи на стойност стотици милиони долари. Това става ясно от одит на водеща счетоводна филма, изготвен за вътрешно ползване, съобщава POLITICO.

Компанията Ernst & Young е установила, че Агенцията за военна логистика (АВЛ) не е документирала както трябва разходи за над 800 млн. долара, по-голяма част от които са били похарчени за строителни проекти и компютърни системи.

В одита се посочва също, че финансовото ръководство на агенцията и нейният надзор не разполагат с надежден начин за проследяване на големите суми, за които отговарят. Годишният бюджет на Пентагона е в размер на 700 млрд. долара, като президентът Доналд Тръмп се очаква този месец да направи предложение за отделянето на допълнителни средства. Въпреки това според POLITICO министерството никога не е било обект на пълен одит. 

От агенцията потвърждават пред ВВС, че не са успели надлежно да проследят разходите си, но отрекоха да има неосчетоводени разходи. „Макар да има недостатъци в документацията, няма загуба на отчетност за недвижими имоти или свързано финансиране“, заявява говорителка на АВЛ.

В отговор на откритията на Ernst & Young директорът на агенцията Даръл Уилямс посочва, че тя е първата с такива размери и сложност на структурата си, която е обект на одит, като не се е очаквало той да премине без откриването на нередности. Той заяви също, че агенцията има намерение да се справи с откритите слабости и да подобри вътрешния контрол върху дейността си.

АВЛ е с годишен бюджет от 40 млрд. долара. За нея работят 25 хил. служители, които на ден обработват около 100 хил. поръчки от името на армията, военновъздушните и военноморските сили, както и от редица други федерални агенции. Те отговарят за широк диапазон от стоки, вариращи от месо и лекарства до ценни метали и части за самолети.

От одита на Ernst & Young става ясно, че неправилно отчетени са 465 млн. долара за военни строителни проекти. В същото време за други проекти, които се водят все още в процес на изпълнение, липсват достатъчно или напълно документи за още 384 млн. долара.

АВЛ също така не е могла да докаже по правдоподобен начин разходи за 100 млн. долара, дадени за компютърни системи, използвани в ежедневната работа на агенцията.

Докладът на Ernst & Young, който покрива фискалната година до края на септември 2016 г., също така е установил, че компютри за 46 млн. долара са вписани неправилно като собственост на АВЛ.

Администрацията на Доналд Тръмп има намерение да въведе като постоянна практика изготвянето на финансови отчети за отбранителното министерство. Миналия месец главният финансов директор на Пентагона Дейвид Норквист заяви пред Конгреса, че одитите, които ще започнат от 2018 г., ще се изготвят всяка година, като окончателните доклади трябва да са готови през ноември.

Това обаче също няма да е евтино. Според изчисления одитите ще струват на държавата около 1 млрд. долара и ще изискват участието на около 1 200 счетоводители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Dies Irae
преди 6 години
Забележете обаче, че при численост на армията от 1,281,900 души и повече от 800 000 резерв администрацията която отговаря за храна, лекарства, части за машини и тн. е 25 000. Ако това беше в България от тази армия поне 1 мил. щяха да са администрация. Дори и да се сравни с населението ни от 6 мил. пак показва колко назад в праисторията сме. (да имат и други звена където пак са писарушки, но със сигурност сравнено с нас % е незначителен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
I
преди 6 години
Куче влачи, диря няма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 6 години
Руските хакери са ги гепили! По лична заповед на Путин... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Загубили друг път.Тва да не е телбод да го загубиш.800 милиона и да искаш не можеш лесно да ги изгубиш или профукаш.Някой от Пентагона да не би да ги е взел назаем и да си е купил биткойни, когато бяха на 19 000 долара надявайки се да ги продаде за 50 000 и да си върне заема?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още