IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Boeing спечели поръчка на Пентагона за 6,56 млрд. долара

Компанията ще продължи да участва в поддръжката на американската системата за противоракетна отбрана

15:22 | 01.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Boeing сключи договор за 6,56 млрд. долара с Пентагона, за да продължи поддръжката на американската наземна система за противоракетна отбрана със среден обсег на действие, съобщиха властите във Вашингтон, цитирани от Ройтерс.

Договорът удължава вече съществуващото споразумение за управление на системата с още шест години до 2023 г. Така общата стойност на сделката между Министерството на отбраната и самолетния производител достига 12,6 млрд. долара.

Според информацията на Пентагона компанията ще отговаря за ускорения строеж на нова ракетна площадка с 20 допълнителни силоза, както и допълнителното изграждане на два силоза във вече построен обект, като и двата се намират във Форт Грийли, Аляска. 

Boeing отговаря за развитието и поддръжката на противоракетната система от прихващачи, сензори и комуникационни канали, споделяйки финансиране с други подизпълнители като Orbital ATK Inc., Raytheon Co., Northrop Grumman Corp. и Aerojet Rocketdyne Holdings Inc.

Първата сделка за управление, развитие и поддръжка на Вашингтон с компанията е в размер на 6,14 млрд. долара и ще изтече тази година.

По-рано в сряда главният изпълнителен директор на Boeing Денис Мюленбърг заяви, че компанията е изпълнила ангажимента си към Агенцията за противоракетна отбрана за вкарването в употреба на 44 наземни прихващача до края на миналата година.

Агенцията оперира сензори в космоса, морето и на сушата, които заедно формират защитата на различни американски региони и територии. Наземната система със среден обсег е създадена за прихващане на междуконтинентални балистични ракети, с каквито Северна Корея по-рано миналата година проведе опити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още