IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как митата на Тръмп ще засегнат потребителите и компаниите

Американският президент заяви, че през текущата седмица ще обяви официално мита от 25% върху вноса на стомана и 10% върху вноса на алуминий

16:02 | 05.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Имат ли нужда от помощ американските производители на стомана и алуминий?

Свръхпроизводството на Китай наводни световния пазар със стомана и алуминий, потопи цените и засили натиска върху американските производители. Почти половината стомана, произведена през декември например, идва от китайски стоманодобивни комбинати, според Световната асоциация на производителите на стомана.

Китай е произвел повече стомана отколкото САЩ, Русия, Япония и 28-те членки на ЕС взети заедно.

САЩ обаче вече сложиха бариери пред китайския внос. В резултат Китай е едва на 11-о място сред вносителите на стомана в САЩ и 4-то сред вносителите на алуминий. Митата на Тръмп изглежда по-вероятно ще засегнат верния американския съюзник Канада, която е лидер и в двете класации - тя доставя 16% от стоманата и 44% от алуминия, внасяни в САЩ.

"Всякакви намеци, че стоманата или алуминият, произведени в Онтарио, са "заплаха за националната сигурност" на САЩ са фалшиви", заяви премиерът на Онтарио Катлин Уини.

"Канада и САЩ са ключови съюзници и партньори и неизменна взаимна част от националната си сигурност", подчерта тя.

Как може да отговори останала част от света?

Зле. Търговски анализатори прогнозират, че страните, засегнати силно от митата върху стоманата и алуминия, могат да подадат оплакване пред СТО.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер порица митата на Тръмп като "безочлива интервенция за защита на американската промишленост".

Според Чад Боун, старши сътрудник на института за международна икономика "Питърсън", САЩ имат изключително слаби аргументи, че вносът застрашава националната сигурност. Всъщност американското министерство на отбраната заяви, че армията има нужда едва от 3% от местното производство на стомана и алуминий.

За СТО все пак е крайно необичайно да прави преценки за изискванията на страните членки в областта на сигурността. Поради това е възможно организацията да премисли и да не пречи на Белия дом, отхвърляйки оплакванията срещу митата на Тръмп.

"Отрязани" от СТО другите страни тогава биха могли да прибегнат до санкции, може би използвайки националната сигурност като претекст за налагане на собствени мита.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още