IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street изпрати последния борсов ден за тримесечието с ръст

Въпреки това Dow и S&P завършват първото тримесечие на 2018 г. със спад

23:56 | 29.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американските индекси изпратиха последния борсов ден от месеца и тримесечието с ръст, след като технологичният сектор ограничи резките спадове в последните сесии, предава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones се повиши с 1,07%, или 254 пункта, до 24103,11 пункта, като акциите на Intel поскъпнаха с 5%. Широкият измерител S&P 500 отбеляза ръст от 1,4%, или 35,87 пункта до 2640,87 пункта, като технологичните компании постигнаха скок от 2%. Технологичният Nasdaq прибави 1,6% към стойността си, или 114,22 пункта до 7063,44 пункта, като книжата на Microsoft поскъпнаха с 2,8%.

Транспортните компании също постигнаха ръст от 2%, но все още остават дълбоко на територията на корекциите. Цената на акциите на Facebook скочи с 5%, а книжата на Apple, Netflix и Alphabet също поскъпнаха. Microsoft прибави 2,1% към стойността си, след като обяви голяма реорганизация.

Но технологичният сектор, представен в индекса S&P 500, завършва месеца с 4% спад след поредицата от негативни новини за някои ключови компании в сектора. Миналата седмица стана ясно, че компанията за анализи Cambridge Analytica е събрала данни от 50 млн. профила във Facebook без разрешението на потребителите.

Макар че впоследствие Facebook се извини и опита да оправи нещата, опасенията за използването на данните остават.

В сряда социалната мрежа представи нови инструменти, целящи да улеснят потребителите да търсят и да получават достъп до данните, които тя съхранява за всеки потребител. Ходът е част от усилията на компанията да си възвърне доверието на членовете си след скандала със злоупотребата с данни. Този месец акциите на Facebook изтриха 10,4% от стойността си.

Спадът в последните дни на цената на акциите на Amazon също се отрази негативно на настроенията в технологичния сектор. Книжата на компанията се сринаха в сряда след новината, че президентът Доналд Тръмп иска да предприеме мерки срещу нея заради данъчната й политика.

В четвъртък сутринта Тръмп написа в Twitter: „За разлика от останалите те плащат малко или никакви данъци на федералните и местните власти, използват нашата пощенска система като техен пощальон (причинявайки огромна загуба на САЩ) и изтласкват от бизнеса хиляди търговци на дребно!“.

Акциите на Amazon се сринаха след туита, но приключиха търговията с повишение от 1,1%.

Четвъртък беше последният борсов ден за март и първото тримесечие на 2018 г. Американските пазари ще бъдат затворени утре заради Разпети петък.

Акциите преживяха волатилно първо тримесечие на 2018 г. Основните индекси постигнаха рекорден ръст през януари, след което навлязоха в корекция. Притесненията, че повишаването на инфлацията ще доведе до по-строга валутна политика предизвикаха срив през февруари, последван от леко възстановяване.

През март обаче притесненията, че САЩ могат да предизвикат търговска война с Китай наред с натиска в технологичния сектор изправиха Wall Street на нокти.

Dow и S&P отбелязват спад от съответно 2,3% и 1,2% за тримесечието, а Nasdaq постига ръст от 2,3%.  Графика-Wall Графика-Wall

„Все още има голяма несигурност. През януари се страхувахме, че ще пропуснем нещо, а сега се страхуваме да не се озовем от погрешната страна на пазара“, казва Том Мартин, старши портфолио мениджър в компанията Globalt.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още