IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow изтри целия си ръст за годината

Водещият индекс приключи сесията със спад от над 600 пункта

23:07 | 24.10.18 г. 35
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Щатските борси записаха поредната негативна сесия след волатилна търговия, след като загубите в технологичния сектор и поевтиняването на акциите на AT&T се оказаха по-силни от подкрепата, предоставена от книжата на Boeing, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average приключи със спад от над 600 пункта, с което 30-членният показател изтри целия си ръст за годината.

По-широкият S&P 500 отписа 3% от стойността си, след като технологичният и комуникационният сектор потънаха с по над 2%.

Технологичният индекс Nasdaq Composite финишира надолу с 4,4%, а Facebook, Amazon, Netflix и Alphabet се търгуваха на червено.

„Все по-мрачната макрокартина засенчва перспективите за финансовите резултати през 2019 г., а това до голяма степен накара инвеститорите да пренебрегнат силния старт на сезона на отчетите за третото тримесечие“, коментира Алек Йънг, управляващ директор на проучванията на глобалните пазари във FTSE Russell.

Акциите на Facebook и Alphabet поевтиняха с по над 5%, а на Apple с 3,4%. Книжата на Netflix пък потънаха с 9%. В същото време цената на акциите на AT&T се понижи с повече от 8,1% след представянето на тримесечните резултати.

Пазарите се оказаха под натиск и заради спад на жилищния сектор. Борсово търгуваният фонд SPDR S&P Homebuilders се оказа с 3,5% надолу заради данни от министерството на търговията, според които продажбите на нови жилища са стигнали двугодишно дъно.

Инвеститорите се борят със засилващата се волатилност напоследък. Индексът Cboe Volatility, който се смята за най-добрия измерител на страховете на пазара, се търгуваше на ниво от 23 пункта, отбелязвайки ръст от над 95% този месец.

На облигационните пазари цените на държавните ценни книжа се повишиха след представянето на жилищните данни.

Доходността по 10-годишните държавни облигации спадна до 3,117 процента, а по 30-годишните държавни ценни книжа – до 3,336 процента. Доходността по облигациите се движи в обратна посока спрямо цените.

На валутните пазари щатският долар укрепна с 0,8% спрямо еврото, представяйки се най-силно от 20 август насам, след като данни от Европа сигнализираха, че икономическият растеж може да се забави в еврозоната.

Спрямо долара еврото поевтиня до под ниво от 1,14 долара и се насочи към най-голямата си дневна загуба от края на септември.

Слабостта на единната валута подкрепи индекса на долара, който се повиши с 0,49% спрямо кошница от шест конкурентни валути до 96,351 пункта.

Паундът поевтиня с 0,81% до 1,2877 долара на фона на засилващите се опасения за това дали Великобритания ще успее да постигне споразумение по Brexit.

На суровинните пазари влияние оказаха нови данни, според които запасите от бензин и дизел в САЩ са се свили неочаквано много на фона на прогнозирания сезонен ръст на търсенето на рафинирани продукти.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI се вдигнаха с 39 цента до 66,82 долара за барел в резултат на новината. Контрактите върху петрола сорт Брент продължиха да се движат в обратната посока, поевтинявайки с 86 цента, или 1,13%, до 75,58 долара за барел.

Златото също изгуби част от стойността си под натиска на по-силния долар. Фючърсите върху ценния метал поевтиняха с 0,27% до 1233,50 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

10
rate up comment 9 rate down comment 5
studioaa
преди 5 години
Доходността няма нищо общо с дивидента, а е равна на ръста в цената на акциите за дадения период. Моята засега е към 15% за 2018 защото не съм на плюс във всичко и съм на минус в доста неща. Но съм съм бил и на загуба с минус -20% в миналото или 2012-2013, но съм печелил и близо 25% доходност на година - през 2006(годините между 2001 и 2008 бяха всичките много печеливши) Аз не инвестирам в балони и пирамиди всичките ми покупки са съвсем реални компании и доста известни особено на американските инвеститори. За мен приходът от дивидент няма никакво значение какво са 1-2%, даже ценните книжа в САЩ дават повече без никакъв риск. Аз обичам кризите особено големите защото те за мен са възможност за голяма и бърза и честна печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 3
Achtung
преди 5 години
На AMD акциийки си пазарувал и не само ти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 7
studioaa
преди 5 години
Само пълен балък може да вярва на фалшифицираните отчети на американските компании и да ги поставя като база за вземане на решение. Няма значение какво казва отчетът или колко е дивидента на акцията защото дивидентите днес са нищожни. Днес никой не взема решения за покупка на базата на дивиденти и отчети, а на базата на това в коя част на икономичекия цикъл се намираме. Останалото няма никакво значение. Например аз се сдобих с акцийки на една компания, която беше на загуба и в продължение на поне 5 поредни години през 2016 на цена 15$, днес цената на ацията е 32$, а очаквам да стигне и 150-200 $ за къс скоро, много скоро... Как твоите знания могат да обяснят това??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 3
Lemon's
преди 5 години
На Леман и беше повишен рейтинга дни преди фалира...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 11
studioaa
преди 5 години
За мен е редно цената на 10 годишните ценни книжа в САЩ да е около 10% годишно, а това значи поевтиняване на книжата с 90% или дори 95%. А на България лихвата трябва да е 20+% годишно. Представи си какво ще стане със заемите и имотите, когато реалната пазарна лихва се установи първо в САЩ, а после в Европа, а накрая и у нас може да видим 20-25% годишна лихва по жилищен кредит. Мечките ще завземат всеки пазар без пазара на суровини...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
al64ad
преди 5 години
https://***.zerohedge.com/news/2018-10-24/markets-turmoil-sp-dow-erase-2018-gains-momo-massacre-accelerates
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 6
studioaa
преди 5 години
Методологията за измерване на безработицата не работи въобще, прочети в нета има много статии, където това е обяснено. Методологията за измерване на инфлацията също не работи и заблуждава. Старият метод за определяне на инфлацията от 70-те години в САЩ сочи около 11% за 2018, а не 3%. При 11% инфлация трябва цените на акциите да е нагоре с поне 15%, за да си на печалба, а ето, че акциите се сриват до поне 6 месечно дъно. Това е предпоставка за още по-големи продажби още тази седмица. Инфлацията в момента обезсмисля инвестицията в акции - виж само става с цената на петрола за тази година. Няма значение колко ще е дивидента, той е нищожен за всички сини чипове... Имаме условията за идеалната буря без съмнение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 2
kurta007
преди 5 години
На всеки един балон рано или късно му идва времето.Отвори една графика и гледай.А ако не разбираш ,чети бай Имп,чети ! От отчети файда няма.Те и Леман 20 дена преди да фалират ,отчетоха 4 и отгоре млрд долара печалба :) п.с.за точните цифри не ми се проверява
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 12
studioaa
преди 5 години
Безработицата не е на поне 50-годишно дъно, дори и на 20 годишно дъно не е. Такава стъкмистика сме я видели. Тя е около 20% реално или в едно от всеки 5 семейства и двамата партньори не работят. Отчетите на повечето компании са много слаби и изобщо не оправдават високата цена на акциите. Амазон е най-голямото доказателство за това. Акцията е надценена поне 10 пъти, а не 10%. Прогнозата е мрачна защото възстановяване няма, а има огромен спекулативен балон, който ще се спука скоро. Аз очаквам сривът, който предстои за засенчи всичко от 19 век досега и да бъде много по-голям от това леко недоразумение през 2008. Сривът в цените на акции, имоти и държавни ценни книжа става въпрос...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 3
Toranaga
преди 5 години
Sell on good news - може и да е обяснение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още