IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как една компания успя да избегне американските мита върху стомната

Динамиката при аерозолната индустрия илюстрира неравномерното въздействие на митата на Тръмп върху производителите в САЩ и непредвидените последици от политиките ѝ

15:19 | 14.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Производители на стомана vs. потребители на стомана

Американските мита върху вноса на стомана и алуминия, превърнали се в крайъгълен камък на търговската политика на Тръмп с девиз „Америка на първо място“, увеличиха цените на стомната и стимулираха инвестициите в производството на метали. През март тази година главният изпълнителен директор на US Steel Дейвид Бърит заяви пред депутатите, че не трябва да „премигват“ в лицето на критиците, тъй като индустрията започва да се възстановява от дългогодишния спад.

Митата, наложени през март 2018 г., първоначално направиха така, че цените на фючърсите за доставки на горещо валцувана стомана от Средния Запад да достигнат до 942 долара за стон до края на май 2018 г. Но през тази седмица същите тези цени се понижиха до 578 долара за тон, достигайки нивото от октомври 2017 г., но с увеличения пазарен дял и използване на капацитета от страна на стоманопроизводителите. 

Увеличаването на състоянието на стоманодобивната промишленост доведе до скромно нарастване на заетостта през март спрямо година по-рано.

Заетостта при производителите на стомана е по-малка от тази при консуматорите на стомана и алуминий, при които работят около 6,5 млн. души.

Готови да служат

Относно борбата за освобождаване от мита Ball Metalpack твърди, че местните производители на стомана могат да произвеждат само около половината горещо валцуван материал, необходим за производството на аерозолни, хранителни и бояджийски кутии в САЩ.

US Steel твърди в своето възражение, че американските фабрики за горещо валцуване на стомана работят само на 43% от своя пълен капацитет, тъй като евтиният внос е отнел от пазарния дял на местните производители.

Влиянието на стоманодобивната индустрия

Министерството на търговията е получило десетки хиляди молби за изключване от ефекта на митата от американските производители. Много често тези искания за освобождаване биват отхвърлени заради възражения от страна местните компании, чиито интереси се защитават именно чрез митата.

Единствените одобрени възражения от министерството са онези, срещу които няма възражения.

Търговската институция отхвърли аргументите за недостатъчен местен производствен капацитет. Според министерството материалът „произведен в САЩ е в достатъчно и разумно количество“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още