IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Китай бави търговските преговори в очакване на изборите през 2020 г.

Американският президент обвини азиатската страна, че въпреки поетия ангажимент не купува повече американски земеделски стоки

17:20 | 30.07.19 г.
<p>
	Американският президент Доналд Тръмп.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп разкритикува Китай в поредица от туити в момент, когато представители на двете страни се готвят да възобновят блокираните преговори за дългоочаквано търговско споразумение, предава CNBC.

Тръмп заяви, че Китай не купува повече американски земеделски стоки, както обеща, и вероятно опитва да протака преговорите в очакване на резултата от президентските избори през 2020 г.

„Китай се представя много лошо, най-лошата година от 27 години. Предполагаше се, че сега ще започне да купува нашите земеделски стоки – никакви признаци, че прави това. Това е проблемът с Китай, те просто не се справят“, написа Тръмп.

Американският президент отправя критиките в момент, когато делегация начело с финансовия министър Стивън Манучин и търговския представител Робърт Лайтайзър е в Шанхай, за да се срещне с китайските си колеги. Макар че американски официални представители охладиха очакванията за голяма сделка тази седмица, има надежда, че поне може да бъде постигнат напредък в битката с реципрочните мита, която започна преди около година и половина.

В туитовете си Тръмп изрази скептицизъм и заяви, че не може да се има доверие на Китай. Той допълни, че азиатската страна може да чака резултатите от изборите догодина с надеждата, че ще надделее някой като „заспалия Джо“ - прякора, с който нарича бившия вицепрезидент Джо Байдън.

Въпреки твърденията на Тръмп Китай настоява, че купува американски земеделски стоки.

Държавната осведомителна агенция Синхуа съобщи в неделя, че милиони тонове американска соя са били доставени в Китай до 19 юли. Агенцията допълни, че компаниите търсят соя, памук, свинско месо и сорго (вид тревисто растение – бел. ред.). Соята е от особено важно значение в спора между двете страни, като американският износ е нараснал със 727 млн. долара през май и се е повишил със 7% от началото на годината спрямо същия период на 2018 г.

Въпреки това търговският дефицит между двете страни се разширява.

През май американският износ към Китай е нараснал до 9,1 млрд. долара, но вносът е скочил с 39,3 млрд. долара, с което дефицитът тази година достига 137,1 млрд. долара.

Търговският дефицит между САЩ и Китай все пак намалява с 15 млрд. долара спрямо същия период на миналата година, когато достигна 419,5 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още