IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ разширяват износа на говеждо месо в ЕС

Американският президент Доналд Тръмп изправи на нокти представителите на съюза с шега за мита върху автомобилите

22:57 | 02.08.19 г. 2
<p>
	Американският президент Доналд Тръмп при обявяването на споразумението с ЕС.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският президент Доналд Тръмп при обявяването на споразумението с ЕС. Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп обяви споразумение за стимулиране на износа на говеждо месо към Европейския съюз, съобщава CNBC.

В присъствието на официални представители в областта на търговията и индустрията с говеждо месо в Белия дом Тръмп подписа сделка за „намаляване на търговските бариери в Европа и разширяване на достъпа до пазара за американски фермери и собственици на ранчо“. Очаква се въз основа на споразумението ежегодният безмитен износ на говеждо месо от САЩ почти да се утрои до 420 млн. долара спрямо 150 млн. долара в момента, съобщава службата на търговския представител на САЩ.

„Това е огромна победа за американските фермери, собственици на ранчо и, разбира се, за европейските потребители“, заяви Тръмп в Белия дом, след като обяви сделката.

Споразумението е постигнато, след като земеделието пострада от продължаващата търговска война на Тръмп с Китай. Американският президент опитва да ограничи щетите за икономиката и политиката от конфликта преди изборите през 2020 г. Администрацията му обяви неотдавна подробности по пакета с помощи на стойност 16 млрд. долара за фермери, засегнати от търговския конфликт.

Вчера той заплаши да наложи мита от 10% върху китайски стоки на стойност 300 млрд. долара през септември. Ходът ще повиши цените на много потребителски стоки.

Чрез споразумението за говеждото месо Тръмп отчасти цели да успокои търговското напрежение с ЕС. По-рано тази година администрацията му отложи решение за налагане на мита върху европейски автомобили и автомобилни части.

Тръмп изправи на нокти присъстващите официални представители на ЕС, като неочаквано засегна темата за митата върху автомобилите. „Работим по споразумение, при което ЕС ще се съгласи да плаща мита от 25% върху всички автомобили Mercedes-Benz, BMW, пристигащи в страната ни, така че оценяваме това“, каза той.

„Шегувам се“, продължи Тръмп, предизвиквайки смях в залата. „Те започнаха леко да се безпокоят. Благодаря. Поздравления. Най-доброто говеждо месо в света, много ви благодаря!“, каза още американският президент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
дядя Вова
преди 4 години
Африканската чума по свинете (АЧС) и лъжите на БАБХ.http://***.bta.bg/bg/live/show/id/0_pvzriuey
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 5
majnata
преди 4 години
мдааа ... ГМОто идва ...първо говеждо , после свинско ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още