IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите не могат да разчитат на стар наръчник при коронавируса

Сътресенията, предизвикани от епидемията, са нещо, на което пазарите никога не са били свидетели

16:17 | 15.04.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Друга глава от „настолното ръководство” на Wall Street е посветена на 1998 г., когато азиатската финансова криза се разрази по света, което ускори дефолта на Русия по външния й дълг и в крайна сметка доведе до фалита на хежд фонда Long-Term Capital Management, ръководен от някой от най-ярките умове в сектора. Последните смущаващи признаци на дисфункция на пазара на ДЦК в САЩ напомнят за този епизод.

Една от знаковите стратегии на LTCM беше да се възползва от малките разлики в цените между наскоро издадени щатски ДЦК и техни по-стари емисии, а след това да използва огромни количества дълг, за да превърне скромната арбитражна възможност в златна мина. Когато обаче Русия фалира, последвалите сътресения предизвикаха големи загуби, марджин изисквания и вкараха хедж фонда в пагубна спирала.

Изблик на подобни симптоми на пазара на ДЦК през март предизвика опасения, че може да има вълна от мини LTCM събития сред хедж фондовете, ангажирани с арбитраж, и че фалитите могат да породят ефект на доминото във финансовата система. Това беше една от основните причини, поради които Федералният резерв се намеси толкова агресивно.

Съществуват и силни паралели между настоящата среда и мрачните дни на 2008 г. Банките са много по-стабилни днес, отколкото бяха тогава, но този път кризата с кредитите вероятно ще се усети извън финансовата сфера. През последното десетилетие имаше огромен бум на корпоративните заеми, което направи много компании уязвими дори към слаба рецесия. Като се има предвид мащабът на икономическата стагнация, която е в ход, просрочените задължения в стил 2008 г., преструктуриранията и фалитите изглеждат неизбежни.

И така, кое ръководство да следваме? Никое, твърдят професионални познавачи на кризите като хедж фонд мениджъра Марк Спицнагъл. Той счита, че опитите на финансовата индустрия да сравнява всеки спад с предходните са „ретроспективен детерминизъм“ и са обречени на провал.

"Успех на всеки, който просто се опитва да копира стар наръчник в тази криза", казва иронично мениджърът. „Смятаме ретроспективно, че сме били проумели последната криза и затова мислим, че ще сме толкова умни в следващата. Просто не става така... Индустрията всъщност бълва глупости, на които си вярва."

Това е същността на сегашната криза: коронавирусът е пандемия без прецедент в съвременната епоха. Колкото по-рано финансовата индустрия се научи да не разчита на шаблоните и да приеме това, толкова по-добре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
Pyramid
преди 4 години
Е, то не само в щатите. И у нас е същото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още