IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ прекратяват за 60 дни приемането на имигранти

Целта е да бъдат защитени работните места на американците, обяви президентът Доналд Тръмп

08:33 | 22.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Земеделските производители няма да бъдат засегнати от това изобщо, твърди Тръмп. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Земеделските производители няма да бъдат засегнати от това изобщо, твърди Тръмп. Снимка: Bloomberg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще прекрати временно приемането на нови имигранти в страната, като преустанови издаването на зелени карти за два месеца, за да бъдат защитени работните места на американците в условията на коронавирусната пандемия, като по този начин спря на косъм от по-пълна имиграционна забрана. Въпреки това той намекна за възможността за допълнителни ограничения, които могат да усложнят планирането за бизнеса и служителите в опита им да се възстановят след кризата, коментира Bloomberg.

„Борбата с невидимия враг се отрази на работниците, милиони американци пожертваха работата си в борбата с коронавируса и спасяването на човешки животи", заяви Тръмп на ежедневния си брифинг в Белия дом. „За защита на нашите работници аз ще въведа временна забрана за имиграция в САЩ", добави той и уточни, че тази мярка ще действа 60 дни, след което ще бъде преразгледана съобразно с икономическата ситуация.

„Прекъсването на имиграцията ще помогне на безработните американци на първо място да получат работни места", когато бъдат снети ограниченията заради разпространението на коронавируса, посочи Тръмп. „Ще бъде нечестно и неправилно спрямо американците да бъдат заменени от нови работници, пристигнали от чужбина“, добави той.

„Тази пауза в приемането на нови имигранти ще помогне също за запазване на жизнени медицински ресурси за американските граждани", подчерта Тръмп.



По думите на президента мярката ще бъде прилагана само спрямо влизащите с т.нар. зелена карта, позволяваща постоянно жителство в САЩ, но ще има и някои изключения, които той не уточни. Забраната не се отнася за временните работници.

Съответният указ ще бъде издаден „вероятно в сряда по някое време", добави Тръмп.

Решението на Тръмп ще засегне хиляди евентуални имигранти, които искат да се преместят за постоянно в Съединените щати, и допълнително забавя процеса на издаване на зелена карта, който е очевидно тромав за тези, които искат да останат в страната.

Някои ограничения в указа на президента

Но ограниченият обхват и времевата рамка изглежда са предназначени да успокоят бизнеса, фермерите и работниците в цялата страна, притеснени, че драматичните промени в имиграционните закони могат да предизвикат нова нестабилност за и без това неясните планове за завръщане, докато ограниченията за социалната изолация и дистанция се премахват. Временните работници, които представляват най-големия източник на имиграция в страната, няма да бъдат засегнати.

Все пак коментарите на президента, че той обмисля втора, по-рестриктивна заповед, която допълнително да намалява имиграцията, както и допълнителни удължавания на забраната за визи за постоянно пребиваващи, вероятно ще подкопаят тези усилия.

Компаниите може да са по-малко склонни да търсят и наемат чуждестранни работници - или да продължат проекти, зависещи от неамерикански труд - ако се опасяват, че техните планове могат да бъдат осуети от нови ограничения от страна на Белия дом.

Тръмп заяви, че указът му - обявен в туит късно в понеделник вечер, за изненада на дори някои негови близки сътрудници, все още се изготвя, но ще бъде в сила само за 60 дни и ще се прилага за лица, които търсят зелени карти. Той поясни, че в изпълнителната заповед ще бъдат разрешени „определени изключения“.

Президентът също така заяви, че ще има конкретни разпоредби, освобождаващи от новия указ фермерския труд и че администрацията му ще улесни още повече фермите в наемането на мигранти.

„Земеделските производители няма да бъдат засегнати от това изобщо“, каза Тръмп.

Ранният проект на указа, получен от Bloomberg, включва изключения за хора, които търсят работа в „сектора на производството на храни и пряко спомагат за защитата на веригата на доставки“, което може да се прилага за работниците в селското стопанство. Според проекта забраната също няма да се прилага за медицински специалисти“.

Работещите в технологичната индустрия, живеещи в САЩ чрез визи H-1B, обаче, ще трябва да предоставят актуализирани сертификати на правителството, че не са назначени за сметка на американски работници. Бежанците и търсещите убежище няма да бъдат засегнати от заповедта, както и съпрузите и децата на американски граждани или постоянно пребиваващи.

Анонсът на Тръмп се случва на фона на опитите му да удържи  здравната, икономическата и политическата криза вследствие на пандемията на коронавирус, който уби над 44 000 американци в изборната година, докато затвори икономиката, чиято сила бе в основата на кампанията му само преди два месеца. Тръмп посочи вируса като доказателство, че трябва да запази курса в своята програма, като допълнително затваря границите на САЩ и настоява повече стоки да се произвеждат в страната.

По данни на университета „Джонс Хопкинс" в САЩ са регистрирани над 823 000 случая на заразяване с коронавирус. Починали са 44 44 845 души, оздравелите са 75 179.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още