IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските медии: Тръмп е бил въодушевен от щурма на Капитолия

Няколко висши ръководители в Белия дом са били зашеметени от поведението на президента

17:47 | 07.01.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/JIM LO SCALZO</em></p>

Снимка: EPA/JIM LO SCALZO

Четирима души загинаха по време на щурма на Капитолия, а разярена тълпа от поддръжници на президента на САЩ Доналд Тръмп създаде истински хаос. Политиците трябваше да бъдат спасени от сградата на парламента, която е построена през 1793 г., чуваха се и изстрели. Кадрите предизвикаха ужас по целия свят. И ентусиазъм, поне у Тръмп, твърдят източници от Белия дом.

Служителите на Белия дом са били видимо шокирани от реакцията на Тръмп на събитията, съобщава кореспондентът на CNN от Белия дом. Президентът е бил „ентусиазиран“ от протестите и не е искал да ги осъди. Тръмп се е съгласил да запише кратко видео, едва след като няколко служители и републикански членове на Конгреса са го призовали изрично и неколкократно да го направи. 

В клипа Доналд Тръмп наистина призова развилнелите си привърженици след щурма на Капитолия във Вашингтон да се приберат „у дома“. В същото време обаче той повтори твърденията си за предполагаема изборна измама и увери своите поддръжници: "Обичаме ви, вие сте много специални“. В същото време безредиците по време на протестите след убийството на чернокожия мъж Джордж Флойд от бели полицаи миналата година бяха определени от Тръмп като „вътрешен тероризъм".

Няколко висши ръководители в Белия дом са били зашеметени от поведението на президента. Кореспондентът на New York Times Маги Хаберман написа в Twitter, че „много служители вярват, че Тръмп е бил възхитен от видяното по телевизията от Капитолия, защото многократно се е разбунтувал на призивите за категорично осъждане на насилието“.

„Помнете този ден!“

По-късно Тръмп коментира благосклонно сцените в Twitter. Подобно нещо би се случило, ако „свещена победа бъде отнета от патриоти“. С тях „твърде много дълго се отнасяха лошо и несправедливо“, каза Тръмп. „Приберете се с любов и в мир. Запомнете този ден завинаги", каза Тръмп няколко часа след като вратите на Капитолия бяха разбити, собственият му вицепрезидент беше евакуиран, а няколко полицаи бяха ранени от тълпата.

Оттогава Twitter изтри публикацията и спря временно достъпа на президента до платформата. Facebook също предприе действия срещу Тръмп, който не може да публикува нищо там в продължение на 24 часа. С последните си съобщения Тръмп увеличава „риска от продължаващо насилие, вместо да го намалява“, заявиха от компанията.

Тръмп бе призовал своите поддръжници в реч на митинг в непосредствена близост да се отправят към Капитолия преди началото на заседанието на Конгреса. „Няма да се откажем. Повече няма да издържим. Ще прекратим кражбата", казва Тръмп на своите фенове - и ги призова да тръгнат по „Пенсилвания авеню“ към Капитолия и да помогнат на „слабите републиканци“ „да си върнат страната“. Самият Тръмп се беше отказал от похода до Капитолия и се беше върнал в Белия дом с брониран джип преди началото на бунта. Ситуацията обаче ескалира бързо.

Репортери на Washington Post и NBC News съобщиха, че председателят на парламента Нанси Пелоси и кметът на Вашингтон Мюриел Баузър са поискали да използват Националната гвардия, за да освободят района около Капитолия. Тръмп, който нееднократно е заплашвал да викне Националната гвардия срещу протестите „Black Lives Matter“, първоначално отказа да направи това и на Капитолийския хълм, след като тълпата нахлу в сградата, съобщава CNN, цитирайки източници от Белия дом. 

В отговор на събитията заместник-съветникът по националната сигурност Матю Потингер подаде оставка. „Няма за какво да се мисли“, е казал Потингер на служителите си. Очакват се и други оставки на високопоставени хора от обкръжението на Тръмп. Според CNN съветникът по националната сигурност Робърт О'Брайън също мисли да подаде оставка.

„Току-що разговарях с вицепрезидента Пенс. Той е наистина добър и свестен човек. Той показа смелост днес, както го направи като конгресмен на 11 септември в Капитолия. Горд съм, че съм му колега“, каза О'Брайън . Преди обсъжданията в Конгреса Тръмп беше помолил вицепрезидента си да не верифицира резултата от изборите в ролята му на председател на Сената. Пенс отхвърли този призив, което ядоса Тръмп: „Майк Пенс нямаше смелостта да направи това, което трябва да направи, за да защити страната ни и конституцията ни“, написа Тръмп в една от своите тиради. „САЩ настояват за истината!"

Бъдещият американски президент Джо Байдън заговори за атака срещу демокрацията. „Щурмът на Капитолия, чупенето на прозорци, окупирането на офиси, окупирането на Сената на САЩ, ровенето из бюрата в Камарата на представителите в Капитолия и заплахата за безопасността на надлежно избраните служители не е протест“, каза демократът. „Това е бунт“.

А след щурма на Капитолия Конгресът трябваше да спре разискванията си за няколко часа, преди явната победа на Джо Байдън да бъде окончателно официално потвърдена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
Valentin13
преди 3 години
написал анализи?! да ама не - просто копи-гугъл транслейт-пейст. познайте сега кой първи ще отговори на поста ми. познахте - Кханушка дурачок.те са един и същи човек с Бойчо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
заработва повишение ... парите не миришат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
cyclop
преди 3 години
Получих информация от редакцията на ИНВЕСТОР БГ, че служители на ИНВЕСТОР са били видимо шокирани от реакцията на Бойчо Попов на събитията. Той е бил ентусиазиран, и е искал да напише възможно най-много негативни анализи за Доналд Тръмп относно случилото се на 6 януари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Щатските медии: Тръмп е бил въодушевен от щурма на Капитолия Go Dony, go, go, go...!Е, време е 1-вият свят малко да види какво се твори в 3-тия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още