IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Капитолият не е застрахован, данъкоплатците ще платят за ремонта

Федералното правителство отдавна е на мнение, че застраховането не си заслужава, а сумата за разходите засега не е известна

08:58 | 08.01.21 г. 2
<p>
	<em>Бюст на бившия американски президент Закари Тейлър, оплескан с червена боя при щурма. Снимка: Graeme Sloan/Bloomberg.</em></p>

Бюст на бившия американски президент Закари Тейлър, оплескан с червена боя при щурма. Снимка: Graeme Sloan/Bloomberg.

Американските данъкоплатци ще трябва да заплатят щетите, нанесени от щурма на Капитолия във Вашингтон в сряда, тъй като сградата и теренът не са застраховани, съобщават източници от сектора, цитирани от Ройтерс.

Поддръжници на републиканския президент Доналд Тръмп, разгневени от загубата му на изборите, нахлуха в сградата на Капитолия, счупиха прозорци, повредиха предмети в сградата и палиха огньове навън.

„Данъкоплатците ще покрият ремонта на Капитолия“, коментира Стивън Елис, президент на организацията Taxpayers for Common Sense.

Разходите за счупените прозорци, врати и мебели, както и за почистване на отпадъците след щурма, засега са неизвестни.

Така например вратата на кабинета на сенатор Джеф Меркли е била избита от пантите, а от стените са изтръгнати произведения на изкуството, показва видеозапис в Twitter.

Служители на Конгреса и журналисти публикуваха снимки на кабинети, осеяни със счупени стъкла и отпадъци, както и врата с надраскан надпис "Убийте медиите". Бюст на бившия президент Закари Тейлър пък е оплескан с червена боя.

Архитектурната агенция на Капитолия, която се грижи за опазването и поддръжката на сградата, вероятно ще трябва да поеме част от разходите, посочват източници. Агенцията не е отговорила на запитването за коментар.

Федералното правителство отдавна е на мнение, че застраховането не си заслужава по отношение на разходите за ремонт и почистване, отбелязва Ройтерс. Тази позиция не се е променила дори след атаката срещу Пентагона на 11 септември 2001 г., чийто ремонт е струвал между 500 млн. и 1 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
А на Портланд?Кой?BLM (т.е. демократите) ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
cyclop
преди 3 години
Кой плати ремонта на центъра на Сиатъл след ЧАЗ-ЧОП?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още