IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартъп за космически полети излиза на борсата чрез SPAC компания

Сливането ще оцени Rocket Lab на 4,1 млрд. долара, a акциите на новосформираната компания ще се търгуват на Nasdaq

22:35 | 01.03.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Rocket Lab USA</em></p>

Снимка: Rocket Lab USA

Компанията за космически полети Rocket Lab USA се е съгласила да се слее с Vector Acquisition, превръщайки се в поредния стартъп, който ще излезе на борсата чрез компания със специално предназначение (SPAC), съобщава Bloomberg.

Сливането ще оцени Rocket Lab на 4,1 млрд. долара, се казва в изявление на компанията. Новосформираното предприятие ще разполага с около 750 милиона долара в брой. 

Финансирането ще помогне на Rocket Lab да разработи ракета-носител, която ще може да достигне дълбокия космос и да обслужва пилотирани космически мисии.

Компанията се е специализирала в извеждането в околоземна орбита на малки сателити, като през ноември е възстановила ракетата, която използва, възприемайки подхода, използван от Space Exploration Technologies Corp., известна още като SpaceX.

Сделката с Vector е предхождана от поредица от трансакции, включващи SPAC компании, които набират средства чрез първично публично предлагане (IPO), след което търсят бизнес, който да придобият.

Rocket Rocket

Повече от 200 SPAC компании са успели да наберат над 80 млрд. долара през 2020 г., показват данни на Bloomberg.

През септември Vector успява да набере 300 млн. долара в своето IPO.

Rocket Lab е извела в космоса 97 сателита и обслужва търговски клиенти, както и американските агенции за разузнаването и отбраната. Тя планира да изстреля сателит до лунната орбита през тази година по поръчка на НАСА.

Очаква се сделката с Vector да приключи през второто тримесечие на годината, a новата компания Rocket Lab USA ще се търгува на фондовата борса на Nasdaq под символа RKLB.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
grainis
преди 3 години
Работим съвместно с партньори от САЩ по технология, която може да се превърне в основа на една бъдеща Българска Космическа Програма.Технологията включва производство на авангардно водородно-кислородно гориво плюс реактивен двигател, задвижван от него, на извънредно ниска себестойност, както и Стратосферна Аеростатна Платформа за изстрелване на ракети-носители и различни други хиперзвукови апарати от 50км надморска височина, на цена в пъти по-ниска от най-ниската съществуваща в момента.Кумулативния ефект от тези три технологи би генерирал стотици милиарди приходи и би наредил България в челото на най-развитите космически държави в света.https://spaceship.alle.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още