IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битките на Байдън: за лимита на дълга, бюджета и инфраструктурата

Плановете за реформа на американския президент остават на нестабилна основа, в същото време президентът трябва да предотврати националния фалит

08:34 | 30.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В четвъртък битката е за всичко

В политически аспект по-деликатна е борбата за гигантските реформи на Байдън, които заедно се очаква да струват повече от четири трилиона долара. Част от нея е инфраструктурен пакет на стойност около 1,2 трилиона долара, който бе създаден в рамките на рядко сътрудничество с републиканците. През август Сенатът на САЩ, най-важната камара в Конгреса, вече беше приела реформата.

Но оттогава проектът зацикли във втората камара, Камарата на представителите. Причината за това се крие в борбата за власт при демократите. Левият лагер иска да гарантира одобрение само ако Конгресът приеме едновременно и бюджетен пакет на стойност 3,5 трилиона долара - самостоятелно и без републикански гласове, ако е необходимо. Този мегапакет обаче е спорен дори сред умерените демократи, които отхвърлят свързаните с него увеличения на данъците и високите разходи.

Рискованото гласуване в тандем доскоро беше подкрепяно от Белия дом: Всичко или нищо, изглеждаше мотото на Байдън. Но сега се очертава обрат. Лидерът на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси настоява от вторник, че инфраструктурният пакет трябва да бъде приет при всеки случай, засега независимо от реформата за 3,5 трилиона. Тя иска да го подложи на гласуване в четвъртък.

Тази промяна в стратегията отразява натиска, на който са подложени демократите. Изглежда сред тях са се настанили опасенията да не успеят изобщо да стартират голям проект преди важните избори за Конгрес през следващата година. Нито Барак Обама, нито Тръмп успяха в инфраструктурната реформа; за Байдън това би било голяма вътрешнополитическа победа.

Ето защо всички погледи ще бъдат насочени към Камарата на представителите в четвъртък. Демократите в Камарата не могат да си позволят повече от трима инакомислещи. Но дали мнозинството ще устои, или Байдън ще бъде бламиран, е неясно. Пелоси запази възможността да отложи гласуването, ако е необходимо.

„Планираме от час на час“, каза тя в сряда вечерта. Лявото крило около депутатите Прамила Джаяпал и Александрия Окасио-Кортес не възнамерява засега да обърне стратегията си. „Нашата позиция е ясна, тя остава непроменена", написа Джаяпал в Twitter.

Тя получи подкрепа от левия сенатор Бърни Сандърс, който проектира социалните реформи. „Няма пакет за инфраструктураta без пакет от 3,5 трилиона долара“, пише той. Пътищата и мостовете са важни, “но семействата и опазването на климата са по -важни”. Ако инфраструктурният пакет се провали, Байдън засега няма да може да се похвали с никакъв успех - и борбата за трилионите ще започне отначало.

Последна актуализация: 12:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още