IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битките на Байдън: за лимита на дълга, бюджета и инфраструктурата

Плановете за реформа на американския президент остават на нестабилна основа, в същото време президентът трябва да предотврати националния фалит

08:34 | 30.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

„Потенциално катастрофално събитие“

Преди всичко обаче съществува рискът от национален фалит, чиито измерения биха преместили вниманието отвъд борбата за трилиония пакет и биха създали паника върху финансовите пазари. САЩ никога досега не изпадали в несъстоятелност. Най -големият кредитор в страната, JPMorgan Chase & Co, вече изготвя сценарии за евентуално неизпълнение на кредити. „Говорим за потенциално катастрофално събитие“, каза изпълнителният директор Джейми Даймън. „Никога не трябва да се доближаваме толкова близо до ръба“.

Експертите предупреждават за срив на фондовия пазар, повишаване на лихвените проценти по ипотеките и заемите и вълна от съкращения, ако Конгресът не повиши тавана на дълга. Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви пред Конгреса, че крайният срок САЩ да изпаднат във фалит е 18 октомври. „Доверието и кредитоспособността на Съединените щати ще бъдат накърнени, страната ни вероятно ще бъде изправена пред финансова криза и рецесия“, каза тя пред банковата комисия.

САЩ, подобно на много развити страни, имат бюджетен дефицит и трябва да заемат огромни суми пари, за да плащат сметките си. Конгресът определя лимита за заемите на Министерството на финансите годишно. В момента този лимит е 28,4 трилиона долара. За сравнение: през миналата година брутният вътрешен продукт на САЩ възлезе на 20,93 трилиона долара.

Тази година борбата за тавана на дълга е особено напрегната. Републиканците отказват да одобрят ново предложение не на последно място защото смятат планираните пакети на Байдън за опасно скъпи. Въпреки това, по време на мандата на Тръмп те сами помогнаха за увеличаване на националния дълг, включително чрез данъчната реформа от 2017 г. Републиканците вдигнаха тавана на дълга общо три пъти по време на управлението на Тръмп - винаги с подкрепата на демократите.

„Превишаването на лимита на дълга може да има сериозни последици“, предупреждава BBH Global Currency Strategy. „Последното нещо, от което пазарите се нуждаят, е допълнителна доза несигурност“. Инвеститорската компания очаква Конгресът да предотврати фалита в последния момент. „Дотогава пазарите вероятно ще останат нестабилни“.

Единственият вариант, който остава на демократите, е да повишат тавана на дълга самостоятелно. Не е ясно обаче дали могат да обработят това навреме преди 18 октомври.

Президентът настоява за единство и бързи решения. Когато му беше поставена бустерната доза ваксина срещу Covid в понеделник, той предупреди: „Трябва да повишим тавана на дълга, да предотвратим спирането и да приемем двата законодателни пакета. Ако направим това, страната ще бъде в отлична форма“. Той остави отворен въпросът какво ще се случи, ако се провали с всеки един от тези проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още