IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед оправда очакванията на пазарите, но рискът от мечи пазар расте

Ситуацията зависи и от продължителността на конфликта в Украйна, каза Георги Георгиев, мениджър в Карол Капитал Мениджмънт

11:04 | 20.03.22 г. 1
Фед оправда очакванията на пазарите, но рискът от мечи пазар расте

Промяната на политиката на Федералния резерв оправда очакванията на пазарите и те реагираха позитивно, въпреки че остават големи рискове за навлизане в тотален мечи пазар. Вероятността за рецесия в Европа се засилва на фона на военните действия, но тя ще бъде краткотрайна. Суровините продължават тенденцията за ръст от миналата, а златото, за разлика от криптовалутата, се завръща към статуса си на актив убежище. Това коментира Георги Георгиев, портфолио мениджър в Карол Капитал Мениджмънт, в предаването "Клуб Investor" по Bloomberg TV Bulgaria.

През февруари имаше нагласи за увеличение на лихвения процент от Фед от 0,5%, които постепенно намаляха, както и очакванията за седем повишения. Пауъл предложи консенсуса на пазара - седем покачвания с 0,25%. Пазарите приеха това позитивно и отскочиха в рамките на деня на съобщението, припомни гостът.

"Пауъл се аргументира, че вижда доста силен пазар на труда в САЩ, някакво леко забавяне на икономиката, но е позитивен за развитието ѝ. Това и очакванията му за укротяване на инфлацията през втората половина на годината се разминават с очакванията на пазарите, тъй като при един силен пазар и в момент на проблем с доставките, високите цени на суровините заради военните действия, определено ще доведат до доста по-сериозен натиск върху потребителите. Оттам и едно забавяне на икономиката. Не съм много убеден, че това, което той засегна и аргументира - че вижда много силен пазар на труда, ще се случи", каза Георгиев.

Заради войната очакванията Европа да изпадне в рецесия в следващите 12-18 месеца са скочили драстично, каза Георгиев. "Вече се калкулира риск от рецесия от 70-80%, докато за американската икономика този процент е по-малък - 40-50%", каза Георгиев и добави, че става дума за технически плитки рецесии. Войната е отразена и в цените на активите и нагласите на инвеститорите, които в момента са силно неуверени в пазара.

"Освен че пазарът е свръхразпродаден, инвеститорите са и на най-вискоките нива на кеш от последните две години - има потенциал при добро развитие на ситуацията пазарът да отскочи и не само да се размине с най-лошото, но да даде повод и за поредно рали", коментира анализаторът.

Американските акции се представят относително по-добре от останалите в световен мащаб - основно заради ефекта от военните действия. "Подобни ефекти предизвикват спад от около 5-6% и след това в рамките на около 35 дни успяват да възстановят негативния ефект", каза Георгиев и добави, че ситуацията ще зависи и от продължителността на конфликта.

Рисковете за навлизане в тотален мечи пазар са нараснали изключително много, смята Георгиев.

Какви са подходящите инвестиции в момента, как се движат валутите, какво може да се очаква от суровините и акциите на технологичните гиганти може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Разговорът не е предпоставка за вземане на инвестиционно решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
"тотален мечи пазар" Русия бросите ли ще превзема ,макар че ,може и така да стане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още