IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йорданският крал Абдула уволни премиера на страната

Реакцията на Абдула не отговаря на сериозността на ситуацията, коментират анализатори

17:20 | 01.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Йорданският крал Абдула уволни премиера на страната

Йорданският крал Абдула уволни премиера на страната Самир Рифай след улични протести и поиска от бившия си военен съветник и бивш премиер Мааруф Бахит да сформира ново правителство, което да стартира „истински процес на политически реформи“, съобщава Bloomberg.

Решението е взето след демонстрации в Йордания, последвали бунта в Тунис, който принуди тунизийския президент Зин ал-Абидин Бен Али да избяга от страната на 14 януари. Събитията в Тунис станаха причина и за протестите в Египет срещу президента Хосни Мубарак, при които до момента има над 100 загинали демонстранти.

„Режимът в Йордания е подложен на натиск“, казва Шади Хамид, директор на Brookings Doha Center. „Опитват се да реагират по някакъв начин. Проблемът е, че реакцията им не отговаря на сериозността на ситуацията“.

„Мисля, че ставаме свидетели на панарабско движение за демокрация“, допълва той.

Мааруф Бахит, който ще заеме поста на Самир Рифай, е бил посланик на Йордания в Израел и премиер на страната в навечерието на терористичните атаки в столицата Аман през 2005 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Само Лорънс Арабски липсва на цялата тая каша ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още