IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Египетската борса обмисля да отмени 14-процентния спад на водещия индекс

Инвеститори настояват от търговия да бъдат спрени акциите на компании, свързани с режима на Хосни Мубарак

15:13 | 16.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Египетската борса обмисля да отмени 14-процентния спад на водещия индекс

Египетските регулатори, които се сблъскаха с гневни инвеститори заради силния спад в цените на акциите и затварянето на фондовата борса, заявиха, че ще обмислят анулиране на сделките, които доведоха до най-големия еднодневен спад на водещия египетски индекс EGX 100 за последните повече от две години.

Индивидуалните инвеститори, които представляват 48% от всички сделки на борсата в Кайро през миналата година, са се срещнали със заместник-председателя на борсата Мохамед Фарид Салех вчера с искания за промени в регулирането и управлението на фондовия пазар, преди търговията да се възобнови на 20 февруари.

Председателят на египетската борса Халед Сейам обаче е посочил пред местен телевизионен канал днес, че борсата няма да анулира сделките от 27 януари, защото това ще е "незаконно", пише Bloomberg.

Египетската фондова борса преустанови дейност, след като индексът EGX 100 потъна с 14% на 27 януари до най-ниското си ниво за последните осем месеца от 884,79 пункта. Оттогава насам акциите на египетските компании, листнати на борсите в САЩ и Лондон, са поскъпнали, за което помогна оставката на египетския президент Хосни Мубарак.

По думите на Мохамед Фарид Салех в момента ръководството на борсата проучва възможността да анулира транзакциите от 27 януари и ще отложи за трети път възобновяването на търговията.

Анализатори коментират, че правилното решение е сделките да не се отменят, а борсата да се върне към нормалното си функциониране колкото се може по-скоро.

От съобщението на борсата в Кайро става още ясно, че сделките от 26 януари, когато EGX 100 потъна с 9,1%, са осчетоводени, което прави невъзможна тяхната отмяна, но транзакциите от 27 януари все още не са приключени.

Египетската фондова борса планира да отвори отново на 20 февруари, но търговията ще бъде спирана за 30 минути, в случай че EGX 100 се повиши или падне с повече от 5 на сто. Борсата ще преустанови дейността си и за целия ден, ако индексът се измени с повече от 10% в някоя от двете посоки.

На вчерашната си среща с ръководството на борсата инвеститорите са поискали от търговия да бъдат спрени акциите на 13 компании, свързани с режима на Хосни Мубарак, в това число и тези на най-големия производител на стомана в Египет Ezz Steel.

Те са приканили и да се избере ново ръководство на борсата и борсовия оператор в страната.

Освен Ezz Steel инвеститорите са настояли и за спирането на търговията с акциите на няколко други компании като Ezz Aldekhela Steel и Ezz Ceramics & Porcelain Tiles, които са свързани до голяма степен с бизнесмена Ахмед Ез, високопоставен член на бившата управляваща партия на Мубарак.

Ахмед Ез се разследва в момента за корупция от прокуратурата и няма право да напуска страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Iva_Belokapova
преди 13 години
Египтяните са си фараони и това е! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още