IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН обмисля санкции срещу Либия

Според дипломати, налагането на зона забранена за полети би била една от най-трудно приложимите мерки

21:43 | 25.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
ООН обмисля санкции срещу Либия

Съветът за сигурност към Организацията на обединените нации (ООН) обсъди в петък спешни мерки за прекратяване на насилието в Либия, като високопоставен представител на организацията заяви, че жертвите в следствие от опитите на режима да потуши протестите вероятно са хиляди, съобщава Financial Times.

Дипломати от 15-те страни членки на Съвета за сигурност ще работят през почивните дни, за да съгласуват пакет от мерки, който може да включва конфискуване на активи на режима, забрана за пътуване на високопоставени либийски правителствени представители и налагането на оръжейно ембарго.

Съветът обсъжда мерки, които могат да бъдат приложени незабавно, посочват дипломати.

Съветът за сигурност започна дебатите по резолюцията срещу Либия, след натиск от страна на САЩ и Европа за по-активни действия, включително въвеждането на „зона забранена за полети“ над либийското въздушно пространство, поради страхове, че полковник Муамар Кадафи може да използва военновъздушните сили на страната за бомбардировки на превзети от опозицията градове.

Според дипломати, налагането на зона забранена за полети би била една от най-трудно приложимите мерки.

Решението на Съвета за сигурност на ООН зависи от съдействието на Русия и Китай.

Междувременно, Министерството на финансите на САЩ разпореди американските банки да следят отблизо трансакции, които могат да бъдат свързани с бунтовете в Либия, за евентуални признаци, че държавни активи се присвояват незаконно, съобщава Ройтерс.

Сигналът на Мрежата да борба с финансовите престъпления към министерството на финансите не предвижда замразяване на активи или налагане на други финансови санкции срещу либийския лидер Муамар Кадафи и други високопоставени представители на неговия
режим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още