IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Johnson & Johnson придобива швейцарската Synthes за 21 млрд. долара

Въпреки високата цена сделката си заслужава, коментират пазарните анализатори

10:07 | 27.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Швейцарската Synthes реализира годишни продажби от 3,7 млрд. долара. <br />
<i>Снимка:</i> компанията</p>

Швейцарската Synthes реализира годишни продажби от 3,7 млрд. долара.
Снимка: компанията

Американският концерн Johnson & Johnson придобива швейцарската компания за производство на медицинска техника Synthes. Американците ще платят 21,3 млрд. долара, или по 159 франка за акция, става ясно от прессъобщение на Synthes. Това е с 8,5% повече от цената на акциите в края на вчерашния борсов ден, пише Handelsblatt.

Сделката е третата по големина в световен мащаб в сегмента „медицинска техника“. Повече пари платиха единствено Novartis при покупката на специалиста за очна техника Alcon през миналата година (28,1 млрд. долара за 52% от акциите, като преди това Novartis купи други 25% от Nestle за 10,4 млрд. долара) и Boston Scientific за производителя на пейсмейкъри и дефибрилатори Guidant преди пет години (25 млрд. долара).

Интересът от страна на Johnson & Johnson е доказателство, че тази част от медицинския пазар се раздвижва, коментира Ройтерс. Въпреки това от самата сделка не може да се извлече ясен тренд. От една страна, пазарът се консолидира. От друга страна обаче ставаме свидетели и на закупуване на нови акции в компании, като например сделката, с която американският концерн Danaher придоби производителя на диагностични апарати Beckman Coulter. По данни на Bloomberg в сектора са се осъществили 558 транзакции за общо 54 млрд. долара през последните 12 месеца. Между тях са и дванадесет по-малки сделки на Johnson & Johnson.

С придобиването на Synthes американският концерн прави стъпка и в друга насока: швейцарската компания може да допринесе с 3,7 млрд. долара към годишните продажби на Johnson & Johnson и да проправи пътя към един до този момент неразработен от американците пазар.

В частта "Mедицинска техника и диагностика" през 2010 г. J&J постигна продажби за 24 млрд. долара (повече от една трета от общия оборот от 62 млрд. долара). Концернът е силно застъпен при производството на имплантанти и хирургически уреди с дъщерните си фирми Depuy, Cordis и Ethecon.

Един логичен ръст в оборота ще се отрази доста добре на американците. Особено като се има предвид, че през последните три години продажбите спадат заради изтичане на много патенти и лошо качество на бедрени импланти.

От чисто финансова гледна точка придобиването също не би трябвало да е проблем за J&J. В края на миналата година американският концерн разполагаше с ликвидни средства в размер на почти 28 млрд. долара и краткосрочни ценни книжа. След като се премахнат задълженията, остават чисто около 10 млрд. долара, с които концернът се нарежда сред най-добре финансираните компании в медицинската индустрия.

Изпълнителният директор на J&J Уилям Уелдън все пак има и за какво да мисли – как да извлече разумна брутна възвръщаемост върху инвестицията (Return on Investment). Защото американците ще платят сума, с 21 пъти по-висока от нетната годишна печалба на специалиста по имплантанти, което е доста по-висока цена от нормалната за всички фармацевтични компании. Впрочем, не му остава друго, освен да залага на това, че и ръстът на продажбите ще е съразмерен на милиардната инвестиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още