IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Египет е поискал финансова помощ от МВФ

Страната е изправена пред недостиг в държавното финансиране, който ще възлезе на общо 10 млрд. до 12 млрд. долара до средата на 2012 г.

10:09 | 13.05.11 г.
Египет е поискал финансова помощ от МВФ

Египет е поискал финансова помощ от Международния валутен фонд, за да запълни недостига в държавното финансиране, който ще възлезе на общо 10 млрд. до 12 млрд. долара до средата на 2012 г., съобщиха от МВФ, цитирани от Ройтерс.

Заради спад на приходите от туризъм след масовите протести по-рано тази година Кайро се обръща към международни донори и кредитори, за да му помогнат да финансира възстановяването си.

„Те са се свързали с двустранни и многостранни партньори, включително МВФ, за да си осигурят финансова подкрепа за програмата си“, казва говорителят на фонда Каролайн Аткинсън.

По думите й екип на МВФ ще посети Кайро скоро, за да започнат преговори за евентуално споразумение за кредитиране. Тя обаче не уточнява каква сума би могъл да отпусне фондът.

„Размерът на подкрепата на фонда ще бъде определен от хода на преговорите“, посочва Аткинсън.

В края на април египетският финансов министър Самир Радуан заяви пред репортери, че Египет търси между 3 и 4 млрд. долара от МВФ. По думите му бюджетният дефицит на Египет вероятно ще надхвърли 10% от брутния вътрешен продукт на страната през следващата фискална година и се налага да тегли заеми, за да покрие дефицита.

Туризмът и инвестициите от чужбина пресъхнаха по време на и след масовите протести, които свалиха дългогодишния лидер на страната Хосни Мубарак през февруари. Това изправи правителството пред недостиг в приходите точно във време, в което се опитва да отговори на исканията за повече работни места и по-високи заплати.

Египетската икономика се е свила с около 7% през тримесечието от януари до март и се очаква да нарасне с едва 2% в текущата фискална година до юни.

„За съжаление, икономическият ръст се забави“, коментира Радуан пред репортерите миналия месец. „По наши изчисления ще е около 2% тази година... следващата ще е около 4%.“

От МВФ прогнозират, че икономическият ръст на Египет ще се забави до 1% тази година, рязко забавяне спрямо нарастването с 5,1% през 2010 г.

Очаква се също Египет да потърси увеличение на вече направените заеми от заможни страни като Кувейт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още