IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ „не предвижда“ преструктуриране на гръцкия дълг

Джон Липски отказва да бъде разглеждан като предпочитан нов изпълнителен директор на МВФ

17:12 | 27.05.11 г. 1
<p>
	Джон Липски. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джон Липски. Снимка: Ройтерс

Международният валутен фонд се придържа към програма, която „не предвижда“ преструктуриране на гръцкия дълг, обяви управляващият директор на МВФ Джон Липски за CNBC в кулоарите на срещата на Г-8 във френския град Довил.

Липски зае горещото място на подалия оставка Доминик Строс-Кан в качеството си на негов заместник след ареста на французина по обвинения в сексуално насилие и последвалата оставка.

Смяната идва във време, когато МВФ все още играе съществена роля в справянето с дълговата криза в еврозоната и в стабилизирането на възстановяването на световната икономика от кризата. В Европа напрежението се гради около преструктурирането на кредита от 110 млрд. евро, отпуснат съвместно от Европейския съюз и МВФ на Гърция, а на 20 май фондът се съгласи да отпусне 26 млрд. евро към удълженото споразумение с Португалия.

„Разговаряме с гръцките власти за перспективите и за техните мерки. Обсъжданията продължават. Имаме действаща програма с гръцките власти, подкрепяна от нас и нашите европейски партньори, и тази програма не предвижда някакво преструктуриране, промяна на портфолиото или промяна на каквото и да било друго“, каза Липски.

Той отказа да коментира позицията на германския канцлер Ангела Меркел относно преструктурирането на дълга, която според част от коментаторите не е срещнала толкова голяма съпротива, колкото предполага тонът й. „Германия заедно с останалите партньори подкрепя програма с гръцките власти, която не предвижда подобно преструктуриране“, посочи Липски.

През последните няколко години МВФ задели 280 млрд. долара за държави, засегнати от икономическата криза.

Липски посочи, че МВФ остава концентриран върху настоящите предизвикателства, въпреки че остава „шокиран и загрижен“ от ареста на изпълнителния директор.

Той отказва да бъде разглеждан като предпочитан кандидат за нов ръководител на организацията и не даде отговор дали обмисля да се кандидатира за поста.

„До момента всички предложени кандидати са висококвалифицирани“, изтъкна Липски, подчертавайки, че не настоящият персонал, а държавите членки на фонда са отговорни за избора на изпълнителен директор. Неговият договор като заместник-изпълнителен директор изтича през август.

Френският министър на икономиката Кристин Лагард се очертава като водещ кандидат въпреки известно противопоставяне от страна на развиващите се държави, които твърдят, че постът трябва да отразява по-балансираното състояние на световната икономика.

От създаването на МВФ през 1944 г. той винаги е бил оглавяван от европеец, докато Световната банка винаги е била ръководена от американец. Решението за това кой ще бъде новият изпълнителен директор ще бъде взето на заседание на борда на директорите на организацията, като се очаква изборът да бъде обявен в края на юни

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Иван Митев
преди 12 години
Изборът на ръководител на МВФ е повод за преценка на роля на фонда за състоянието на българската икономика. Възниква логичния въпрос: Кой е отговорен, ако представителите на МВФ дават грешни съвети? Основно този недъг се изразява в следното - със съгласие на представители на МВФ в България се ползва финансово управление, при което е обезценена пазарната роля на българските държавни органи. Представителите на МВФ съдействат за изключително грешен подход - компетентните държавни органи да ползват начин на държавно финансово управление, при което са ненужно завишени държавни разходи и са ограничени бюджетни приходи. Именно прилагане на вредно пазарно самоотрицание е основна причина държавното управление на България да понася ежедневни финансови щети и се саморазвива криза. Последиците от грешката в държавното финансово управление изпитаха върху себе си досегашни български правителства и поради негово лошо влияние в българското стопанство се развиват диспропорции и се достига до криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още