IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P понижи кредитния рейтинг на Венецуела с една степен

Политиката на интервенции на венецуелския президент Уго Чавес и здравословното му състояние се посочват като основни причини за решението

13:04 | 20.08.11 г.
<p>
	Уго Чавес. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Уго Чавес. Снимка: Ройтерс

Американската рейтингова агенция Standard & Poor`s понижи кредитния рейтинг по венецуелските държавни облигации в национална и чуждестранна валута с един пункт до В+ със стабилна прогноза, съобщи РИА Новости.

От агенцията обосновават решението си с политиката на интервенции на венецуелския лидер Уго Чавес, който през тази седмица обеща да национализира златодобивния отрасъл в страната.

Досега венецуелското правителство пое под контрола си доста компании от други браншове като металургията, селското стопанство, петролният и банковият сектор.

„Според нас произволно променяните закони, контролирането на цените и валутния курс, както и други деформиращи и непредсказуеми икономически мерки подкопаха доверието към инвестирането в частния сектор и нанесоха щети на производителността, което на свой ред отслабва венецуелската икономика“, се посочва в изявление на S&P.

“Освен това последните събития, отнасящи се до президента Уго Чавес, могат да допринесат за политическа нестабилност“, се казва още там.

На 10 юни Уго Чавес се подложи на операция в Куба по повод на вътрешнотазов абсцес, а по-късно му бяха отстранени тумори от стомашно-чревния тракт.

Лечението на Чавес в Куба предизвика всевъзможни слухове в медиите във Венецуела и по света, като в част от съобщенията се посочваше, че състоянието му се оценява като сериозно и е туморите са метастазирали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още