IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възходът на бездетността - следващият демографски феномен

Застаряването на населението ще засегне с пълна сила не само развитите, но и развиващите се икономики

08:00 | 01.11.11 г. 11
<p>
	Уличното движение в Ханой, Виетнам. Източна и Югоизточна Азия ще бъде най-засегната от застаряването на населението в следващите десетилетия. Снимка: Ройтерс</p>

Уличното движение в Ханой, Виетнам. Източна и Югоизточна Азия ще бъде най-засегната от застаряването на населението в следващите десетилетия. Снимка: Ройтерс

До 2030 г. в Германия, Япония, Италия и Португалия например двама работещи ще издържат един пенсионер, показват изчисления на Stanford Center on Longevity. В САЩ ситуацията ще е малко по-добра, тъй като се очаква един пенсионер да бъде издържан от трима работещи.

Също до 2030 г. средната възраст на населението в Китай и Южна Корея ще бъде по-висока, отколкото в Щатите. Тази разлика отчетливо ще се задълбочава до 2050 г., смятат още от Stanford Center on Longevity.

От застаряването на населението обаче най-много ще пострада Азия. В следващите няколко десетилетия Южна Корея, Тайван, Сингапур, Тайланд и дори Индонезия ще последват пътя на Япония по отношение на демографското развитие на тези страни. Подобни държави обаче не са толкова богати и нямат изградени системи за грижа за възрастните хора.

Спадът на раждаемостта в Китай може да бъде обяснена с политиката за едно дете във всяко семейство, която целеше да пресече пренаселването. Какво може да бъде обяснението за подобните демографски тенденции в държави като Иран, Мексико или Бразилия? Отговорът вероятно се крие в засилената урбанизация и мобилността на жените.

Населението в най-слабо развитите икономики обаче ще продължи да расте. Това по-скоро ще се дължи на удължаването на живота на населението, отколкото на прекомерното излишество от раждания. Все пак, често прогнозите се оказват грешни, затова и демографските тенденции могат тръгнат в различна от очакваното посока.

Очаква се населението на Африка да продължи да се увеличава. В някои държави, като Нигерия и Танзания, населението ще се удвои и дори утрои до 2050 г. Ако обаче урбанизацията и развитието на икономиките на Черния континент се засили, може да се случи неочакван спад на раждаемостта. Това вече го видяхме в Иран и Бразилия, както и в Източна Азия. Така анализаторите се изправят пред разнищването на следващия демографски проблем – възходът на бездетността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 4
Боян
преди 12 години
Обикновените хора няма от какво да се плашат, да му мислят разни богаташи работодатели и т.н. за работниците това е една добра новина, колкото и странно да звучи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още