IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Qantas потънаха с 20% заради очаквания за срив в печалбата

Авиопревозвачът очаква свиване на годишния резултат с до 90% заради кризата в Европа, рекордните разходи за гориво и увеличеното вътрешно предлагане

10:53 | 05.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Акциите на Qantas потънаха с 20% заради очаквания за срив в печалбата

Австралийската авиокомпания Qantas предупреди, че печалбата й за годината, приключваща на 30 юни, може да бъде с 90% по-ниска в сравнение с предходната.

В основата на тази негативна прогноза е „най-голямата сметка за горива“, която превозвачът някога е плащал, пише ВВС.

Очакванията са печалбата преди данъци да бъде между 50 и 100 млн. австралийски долара. Това е далеч под постигнатите за предходната година 552 млн. австралийски долара.

Предупреждението предизвика масови разпродажби и акциите на Qantas загубиха близо 20 на сто от стойността си в днешната сесия на борсата в Сидни.

„Прогнозните резултати отразяват влошаването на условията за авиационния бизнес заради икономическата криза в Европа, рекордните ни разходи за гориво и значителното увеличаване на капацитета за превози на вътрешния пазар, което сваля цените“, обясняват от Qantas.

Очакванията за разходите за гориво са за годината те да достигнат 4,4 млрд. австралийски долара, което е увеличение със 700 млн. спрямо предходната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още