IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qantas загуби 1 млрд. долара капитализация за 4 дни

Акциите вече се търгуват под 1 австралийски долар за брой

18:18 | 08.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Акциите на австралийската авиокомпания Qantas, която предупреди преди дни, че печалбата й за годината, приключваща на 30 юни, може да бъде с 90% по-ниска в сравнение с предходната, паднаха под 1 австралийски долар.

Продължаващият от четири дни срив в цената стопи пазарна стойност в размер на около 1 млрд. долара (800 млн. евро). Пазарната капитализация, която на 4-и юни бе в размер на 3,2 млрд. долара, в петък достигна 2,2 млрд. долара. 

Акциите на водещата в страната авиокомпания се сринаха на борсата в Сидни с 8,5% днес и приключват седмицата при на ниво от 97 цента. От обявяването на очакванията за срив на печалбата на 5-и юни акциите загубиха 32% от стойността си.

Рейтинговата агенция Standard & Poor's вече постави Qantas под наблюдение за възможно намаление на рейтинга. По собствени данни компанията ще реализира печалба преди данъци между 50 и 100 млн. австралийски долара. Това е далеч под постигнатите за предходната година 552 млн. австралийски долара.

„Прогнозните резултати отразяват влошаването на условията за авиационния бизнес заради икономическата криза в Европа, рекордните ни разходи за гориво и значителното увеличаване на капацитета за превози на вътрешния пазар, което сваля цените“, обясняват от Qantas.

„Обемът на загубата в международния бизнес на Qantas ясно показва колко трудно е завръщането в зоната на печалби“, пише анализаторът Мей Жонг от Standard & Poor's в Мелбърн. Освен това всичко трябва да стане много бързо. „Рисковият профил ще бъде накърнен, ако пазарната позиция и печалбите не бъдат възстановени в рамките на определен времеви период“.

В момента Qantas се оценява от S&P със сравнително силен рейтинг в сравнение с останалите международни авиокомпании - “BBB”. Вероятно след края на 90-дневния мониторинг рейтингът няма да бъде намален с повече от една степен до “BBB-”, което е най-ниската инвестиционна степен. Така Qantas ще има същия рейтинг като американската Southwest Airlines Co. и германската Lufthansa AG.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още