IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай предлага кредитна линия на Латинска Америка за 10 млрд. долара

Китайският премиер Уън Дзябао е предложил също зона за свободна търговия между Китай и страните от Меркосур - Бразилия, Аржентина, Уругвай и Парагвай

11:47 | 27.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Китайският премиер Уън Дзябао и президентът на Аржентина Кристина Фернандес де Кирхнер.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Китайският премиер Уън Дзябао и президентът на Аржентина Кристина Фернандес де Кирхнер. Снимка: Ройтерс

Китай предложи кредитна линия за 10 млрд. долара на няколко латиноамерикански страни в подкрепа на съвместни инфраструктурни проекти, съобщава BBC. Китай иска да разшири търговските си връзки със страните от региона.

Предложението е направено от китайския премиер Уън Дзябао в края на обиколката му в региона. Той е предложил и създаване на зона за свободна търговия между Китай и южноамериканския търговски блок – Mercosur, който включва Бразилия, Аржентина, Уругвай и Парагвай.

„Китайското правителство ще продължи икономическата подкрепа за латиноамерикански страни, които имат интерес от това“, заяви Уън.

Южноамериканските страни са богати на ресурси, а Китай е един от основните потребители на тези суровини. Пекин внася от Латинска Америка значителни количества желязна руда и царевица.

В същото време Китай иска да увеличи износа си за региона поради проблемите с отслабващото търсене на китайски стоки в САЩ и Европа.

Уън посочва, че през следващите 5 години Китай иска да удвои търговския стокообмен с Южна Америка до 400 млрд. долара. За постигането на тази цел, коментира Уън, и двете страни трябва да работят за облекчаване на търговските бариери.

„Трябва да се борим с търговския протекционизъм, да насърчаваме взаимното пазарно доверие, да оптимизираме търговската структура и да диверсифицираме сътрудничеството си в областта на митническия и качествен контрол“, изтъква Уън.

Наред с разширяването на търговията Уън настоява и за споразумения за валутни суапове. Споразуменията биха позволили на съответните централни банки да обменят местна валута в китайски юани, които да се използват за уреждане на сделки вместо в щатски долари. Китай има суапови споразумения с Япония, Австралия и Хонконг.

Пекин използва подобни двустранни споразумения в опит да утвърди юана като глобална валута. Миналата седмица китайското правителство обяви, че е сключило суапово споразумение с Бразилия на стойност 30 млрд. долара. Уън посочва, че Китай иска да сключи подобни сделки и с други страни в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още