IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски съд пресече опасността от обявяването на Аржентина във фалит

В края на февруари ще се проведе съдебно изслушване по казуса с инвестиционните фондове, които не са участвали в преструктурирането на дълга на страната

10:55 | 29.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Американски съд пресече опасността от обявяването на Аржентина във фалит

Американският апелативен съд спря съдебното решение, с което съд в Ню Йорк задължи Аржентина да погаси задълженията си към два инвестиционни фонда до 15 декември, съобщи FT

След фалита на Аржентина през 2001 г. инвеститорите в тези фондове отказаха да участват в процедурите по преструктуриране на дълговете през 2005 и 2010 г., които предвиждаха отписване на около 70% от стойността на облигациите.

Съдебното решение на първа инстанция предвиждаше Аржентина да бъде обявена в технически фалит, ако откаже да изплати задълженията си. На втора инстанция обаче съдът постанови да се проведе изслушване, което ще се състои на 27 февруари.

Все още правителството в Буенос Айрес не е излязло с официален коментар на новото съдебно решение.

Аржентина трябва да подготви и внесе в съда документацията, необходима за изслушването, до 28 декември, а другите заинтересовани страни – до 4 януари 2013 г.

Според юристи съдебното решение на втора инстанция е сигнал, че съдът осъзнава сериозността на въпроса и възможните конституционни и други спорове. Това решение дава гаранция, че съдът ще разгледа внимателно всички проблеми и всички интереси преди да излезе с окончателно решение.

Президентът на Аржентина Кристина Фернандес коментира, че страната ще продължи да осъществява плащанията по дълга. Тя припомни, че при преструктурирането на дълга през 2005 г. 93% от кредиторите са приели новите условия, а Аржентина е спазила ангажиментите си, въпреки че нямаше достъп до международните пазари.

Аржентинското правителство е твърдо в позицията си, че няма да плати и цент на инвеститорите в държавни облигации, които не се съгласиха да участват в преструктурирането на дълга на страната. То предложи да се направи нова суапова сделка, така че да бъдат заменени облигациите, които държат тези инвеститори, като идеята беше посрещната с ентусиазъм в латиноамериканската държава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още