IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ е все по-близо до налагане на санкции на Аржентина

Страната е обвинена, че занижава данните за инфлацията, което може да причини загуби на облигационерите й за 7 млрд. долара през следващите 5 години

12:01 | 19.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
МВФ е все по-близо до налагане на санкции на Аржентина

Международният валутен фонд предприе действия, които го доближават до официално санкциониране на Аржентина заради неточните официални данни за инфлацията и растежа в страната, съобщи британският вестник Financial Times.

От МВФ публикуваха „изявление на загриженост“ и поискаха аржентинското правителство да коригира данните „без отлагане“. Макар че бордът на директорите на финансовата институция не предприе незабавни действия на заседанието си в понеделник, е насрочено следващо заседание за 17 декември.

Бордът, който многократно е изразявал недоволството си от качеството на аржентинските данни, „съжалява за липсата на съществен напредък в прилагането на коригиращи мерки след заседанието му от 1 февруари 2012 г.“ и „може да обмисли допълнителни стъпки, базирани върху реакцията на Аржентина и процедурите на МВФ“, се посочва в съобщението на финансовата институция.

От британското издание не са успели да открият представител на аржентинското министерство на икономиката, който да коментира съобщението на МВФ. След новината емитираните в щатски долари аржентински държавни облигации регистрираха най-силния си спад от 3 месеца.

„Това е изявление на загриженост – поредна стъпка в установената процедура. Бордът я следва и преминава към следващите стъпки в рамките на установената от правилата рамка“, е заявил представител на финансовата институция пред  Financial Times.

До момента нито една страна не е била санкционирана от МВФ за неточни данни. Ако бъде санкционирана, Аржентина може да изгуби правото си на глас в организацията, а в края на краищата би могла да бъде и изключена.

Страната е единственият член на Г-20, която не позволява редовни проверки на държавните финанси от страна на МВФ. „Тъй като страната прекъсна финансовите си взаимоотношения с МВФ, тя всъщност почти няма какво да загуби в тази полемика освен допълнителна загуба на доверие“, заяви Борис Сегура, анализатор в японската банка Nomura.

Последна актуализация: 14:44 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още