IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ е все по-близо до налагане на санкции на Аржентина

Страната е обвинена, че занижава данните за инфлацията, което може да причини загуби на облигационерите й за 7 млрд. долара през следващите 5 години

12:01 | 19.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
МВФ е все по-близо до налагане на санкции на Аржентина

„В бъдеще Аржентина може да установи, че ѝ е по-трудно да получи одобрение за финансиране от други институции като Световната банка и Интер-Американската банка за развитие“, заяви на свой ред Алберто Рамос от Goldman Sachs.

Аржентина изплати напълно дълга си към МВФ на стойност 10 млрд. долара през 2006 г. и обеща повече да няма нищо общо с организацията, която обвинява в предписване на разрушителни политики, довели до фалита по държавния ѝ дълг на стойност 100 млрд. долара през 2001 г.

Страната обаче е емитирала облигации на стойност около 38 млрд. долара, които са обвързани с официалното ниво на инфлацията и обявяването на занижени данни може да струва на инвеститорите възвращаемост от около 7 млрд. долара през следващите 5 години.

Международната рейтингова агенция Moody’s в понеделник понижи перспективата по аржентинския дълг на „негативна“ от „стабилна“, позовавайки се на порочни политики, включително национализирането на петролната компания YPF без изплащане на компенсации и ограничения върху вноса и валутния курс.

Ако последва понижаване на рейтинга, това може да повлияе върху възможността на YPF за набиране на средства на международните капиталови пазари, каквото се планира през следващите няколко месеца.

Данните за инфлацията в Аржентина се поставят под съмнение от 2007 г., когато правителството смени ключови служители и промени методологията на изчисление. То наложи глоби на независими икономисти, обявили по-високи числа от официално представените.

Според официалните данни годишната инфлация достига 10%, докато ежемесечните оценки, направени от представители на опозицията, я довеждат до 24,2%.

Държавната статистическа агенция Indec наскоро бе осмяна от медиите, след като обяви, че стойността на дневната „кошница“ с хранителни продукти, необходима за изхранването на един човек, е 6 песо (1,30 щатски долара) – по-евтино от чаша кафе според официалния обменен курс. От агенцията коментираха, че това е само теоретичен показател, който е бил изопачен от медиите, за да дискредитира официалните данни.

Преди седмица нарастващото разочарование от правителството на Кристина Фернандес, особено при средната класа, предизвика най-голямата демонстрация от години. „Indec, можете ли да измерите това“, се четеше на един от плакатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още