IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аржентина затяга контрола за обмяна на долари в условията на ускорена инфлация

Това е важна мярка за борба с избягването на плащането на данъци и прането на пари, коментира финансовият министър на страната

11:39 | 02.11.11 г.
Аржентина затяга контрола за обмяна на долари в условията на ускорена инфлация

Аржентинците, които искат да обменят песос за долари, вече трябва да докажат произхода на средствата и да удостоверят, че са платили данъците си, съобщи ВВС. Вследствие на това валутната търговия в Буенос Айрес се сви рязко.

Мнозина аржентинци купуват долари, за да запазят състоянието си от инфлацията, която се смята за по-висока от официално обявената.

Купуващите долари вече трябва да предоставят номера на личната си карта и данъчния номер, който впоследствие се потвърждава от аржентинската данъчна агенция, преди да бъде осъществена транзакцията.

Според жители на Буенос Айрес процесът отнема около час, като през това време мнозина се отказват от желанието си за обмяна на валута. Някои от обменните бюра дори остават затворени.

Новите правила влязоха в сила в понеделник, след като бяха обявени от аржентинския министър на финансите Амадо Буду в петък.

„Това е важна мярка за борба с избягването на плащането на данъци и прането на пари“, заяви Буду. „Онези, чиито сметки са в ред, ще могат да останат спокойни, докато използващите сенчести техники би трябвало да се изнервят доста“, добави той.

Министърът предупреди също и за „умишлени действия“ да се предизвика „обща истерия“ по повод на въвеждането на мярката.

Действията на управляващите в Аржентина идват само седмица, след като президентът на страната Кристина Фернандес де Кирхнер бе преизбрана с голямо мнозинство.

Под нейното ръководство Аржентина се наслаждава на постоянен икономически растеж, но за сметка на инфлацията, която по правителствени данни достига около 10% годишно. Независими експерти обаче твърдят, че всъщност тя е около 25%.

Милиарди долари се изнасят от страната, докато заможните аржентинци се опитват да защитят парите си от инфлацията и евентуално девалвиране на песото.

Правителството продава част от доларовите си резерви на валутния пазар, за да удържи загубите за курса на песото, но се опитва и да ограничи изтичането на капитали.

Близкото минало на Аржентина, богато на икономически и финансови кризи, кара местните хора да гледат на американския долар като на сигурно убежище и да държат част от средствата си извън страната.

През 80-те години на ХХ век страната преживя няколко периода на хиперинфлация, а финансовата криза от 2001-2002 г. предизвика срив на местната валута и принуди правителството да замрази банковите сметки на аржентинците, обявявайки несъстоятелност по външните си задължения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още